Közélet

Felmentették Uj Pétert a becsületsértés vádja alól

Felmentették Uj Pétert a becsületsértés vádja alól

2012. május 14., hétfő
Felmentették Uj Pétert a becsületsértés vádja alól

Felmentette Uj Pétert a becsületsértés vádja alól a Kúria hétfőn; az újságírót korábban megrovásban részesítették a Tokaj Kereskedőház egyik termékére használt jelzője miatt - közölte a Kúria az MTI-vel.

Az ügy előzménye, hogy 2008 januárjában a Népszabadság portálján Kincskereső címmel jelent meg egy írás

Uj Pétertől

. A cikkben használt, a Tokaj Kereskedőház egyik termékére vonatkozó jelző miatt az ügyben eljáró bíróságok bűnösnek mondták ki. A 2009 novemberében jogerőre emelkedett ítélettel becsületsértés vétsége miatt megrovásban részesítették - olvasható a Kúria sajtótitkársága által az MTI-hez eljuttatott közleményben. Mint írták, az Emberi Jogok Európai Bíróság a 2011. október 19-én véglegessé vált ítéletével megállapította, hogy az eljáró bíróságok ítéletükben megsértették az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezménynek a véleménynyilvánítás szabadságára vonatkozó cikkét, mivel "a kérelmező által használt kifejezés ugyan sértő, az ügy tárgya azonban nem becsületsértő tényállítás, hanem értékítélet, vélemény". Az egyezmény vonatkozó rendelkezésénél fogva "a terheltnek a felülvizsgálati indítványokkal támadott határozatok tényállásában leírt cselekménye nem bűncselekmény". A Kúria ezért a megtámadott határozatokat megváltoztatta, és Uj Pétert a becsületsértés vétségének vádja alól bűncselekmény hiányában felmentette - olvasható a közleményben. Uj Péter ezt írta 2008-ban: "Tizennyolc évvel a kommerszek után, magyarok százezrei isszák büszkén, sőt, áhítattal a sz.rt; ez van megetetve (itatva) a sokat szenvedett néppel, és legalább kétszer (vö.: állami vállalat) meg kifizettetve vele, be van magyarázva a legsuttyóbb demagógiával, jobbról és balról is, bőven, hogy ez a nemzeti kincs."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.