Közélet

Fejre állítják az autósokat a parkolóban + FOTÓK

Fejre állítják az autósokat a parkolóban + FOTÓK

2012. május 15., kedd
Fejre állítják az autósokat a parkolóban + FOTÓK

A Magyar Autóklub Biztonságosan közlekedni egy életúton át című országjáró programja Szegedre is elérkezett, ahol a Rókusi Tesco parkolójában május 15-től 20-ig a Dél-Alföldi Autósok Napja alkalmából várják az érdeklődőket különböző közlekedésbiztonsági rendezvényekre, ügyességi versenyekre.

Az idén ez a kilencedik helyszíne ennek a programnak, 30 várost keresnek fel, a rendezvény célja pedig a közlekedők biztonságának fokozása, hangsúlyozta Kőszegi Sándor, a program vezetője. Minden korosztályt szeretnének megszólítani a gyerekektől a legidősebbekig. Interaktív filmvetítéstől, oktatástól, KRESZ-továbbképzésen át kerékpáros ügyességi pályán való gyakorlásig lesz alkalmuk kipróbálni felkészültségüket, illetve vezetéstechnikai tréningeken is részt vehetnek. Az idei évtől egy úgynevezett ecodriving programjuk is van, amely a vezetés üzemanyag-megtakarítását segíti elő. A szervezők mindenkit nagy szeretettel várnak, hiszen a rendezvények díjmentesek. Vasárnapig, minden nap reggel 8-tól este 6-ig jöhetnek látogatók. Szervezett formában az általános-és középiskolákból délelőttönként 400-500 gyerek szokta felkeresni a különböző programokat, délutánonként pedig 100-150 érdeklődő jelentkezik. A rendezvény első napján mintegy 50 általános iskolás reggeli látogatása után megjelentek a középiskolás diákok is. Nekik testre szabottan, az ő korosztályuknak megfelelően oktatást rendeztek, volt filmvetítés a kamionban, majd a pályát is kipróbálhatták.

Vad Róbert, a Csongrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára elmondta, számukra két okból kifolyólag is fontos a rendezvény: egyrészt a közlekedők minden rétegét szeretnék megszólítani, másrészt minden korosztályt a saját nyelvén. Az akció fénypontja a szombati rendezvény lesz, amikor 3 versenyt is tartanak. Kezdődik egy Ki a mester két keréken? című régiós döntővel, ahol 10-től 12 óráig a kisebb korosztályt szólítják meg. Ezt követően 12-től 14 óráig a családokat szeretnék bevonni a programba, számukra a Közlekedik a család című vetélkedőt találták ki. Zárásként a hölgyekről sem feledkeztek meg, nekik a Boszorkányok négy keréken, 14-től 16 óráig tartó, női autós ügyességi versenyt találták ki. Mindezt a Magyar Autóklubbal közösen valósítják meg. Aki veszi a bátorságot, és végigmegy a pályán, azt kis ajándéktárggyal jutalmazzák. A szervező olyan szülők jelentkezését is várják, akik 2 (8 és 17 év közötti) gyermeket nevelnek. Apuka, anyuka eldönti, ki akar vezetni az ügyességi pályán és ki lesz a mitfárer. Egyszerű feladatok lesznek, előre-hátra beállás, visszafele kört kell tenni egy akadály körül, a gyerekek pedig bicajjal kerülgetik az akadályokat a pályán. A végén kitöltenek egy nagyon egyszerű 13+1 kérdéses tesztet, a legszerencsésebbek 10-15-20 ezer forintos vásárlási utalványt nyerhetnek, a legügyesebb család pedig Zsámbékon képviseli a megyét. A program alatt a Csongrád megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség munkatársai ingyenes műszaki járműátvizsgálást végeznek. A rendezvényen a Magyar Vöröskereszt és a „Szuperbringa Program” képviselői is részt vesznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.