Közélet

Az OVB döntött Bánki Erik mandátumának kiadásáról

Az OVB döntött Bánki Erik mandátumának kiadásáról

2012. május 30., szerda
Az OVB döntött Bánki Erik mandátumának kiadásáról

Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén egyhangúlag döntött a köztársasági elnökké választott Áder János megüresedett európai parlamenti mandátumának kiadásáról. A Fidesz és a KDNP, a mandátumra Bánki Erik országgyűlési képviselőt jelölte - közölte Szablics János, az Országos Választási Iroda (OVI) szóvivője az MTI-vel. Tájékoztatása szerint a képviselő a 2009-es európai parlamenti választáson a FIDESZ-KDNP közös listájának 35. helyén szerepelt.

Szablics János

közölte azt is, hogy az OVB az Alkotmánybíróság határozatában foglaltak végrehajtásának megfelelően - 8-1 arányban - elutasította

Szél Bernadett

és

Schiffer András

(LMP-s képviselők) korkedvezményes és öregségi nyugdíjjogosultsággal kapcsolatos három népszavazási kezdeményezésének hitelesítését. Utalt arra, hogy az Alkotmánybíróság még május 11-én döntött arról, hogy megsemmisíti az OVB-nek a kérdéseket hitelesítő határozatait és új eljárásra kötelezi a testületet. Közölte, az elutasítások indoklása szerint a kérdések nem határozzák meg pontosan, mely időpontban folyósított nyugdíjról van szó és nem jelölik meg konkrétan azokat a nyugdíjjogosultságokat, amelyek elvonásától egy eredményes népszavazás esetén az Országgyűlésnek tartózkodnia kellene. Az OVI szóvivőjének tájékoztatása szerint a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény megszüntette a korhatár előtti nyugellátásokat, illetve a már korábban megállapított korhatár előtti nyugellátások bizonyos formáit más jogcímű ellátássá alakította át, amivel összefüggésben az ellátás összegét meghatározó szabályok is változtak. Szablics János közölte, az Alkotmánybíróság döntésének megfelelően ezért az OVB úgy ítélte meg, hogy az új jogi szabályozási környezetben a népszavazási kezdeményezésre irányuló aláírásgyűjtő íven szereplő kérdések nem felelnek meg az egyértelműség követelményének sem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.