Közélet

Az EP határozatban ítélte el a homofóbiát

Az EP határozatban ítélte el a homofóbiát

2012. május 24., csütörtök
Az EP határozatban ítélte el a homofóbiát

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön Strasbourgban nagy többséggel elfogadott, többpárti kezdeményezésű határozatban ítélte el a homofóbiát, a szexuális orientáción és nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetés megnyilvánulásait.

Az állásfoglalásban az EP mélységes sajnálatának adott hangot amiatt, hogy még nem mindig tartják teljes mértékben tiszteletben a leszbikusok, homoszexuálisok, biszexuálisok és transzszexuálisok (LGBT) alapvető jogait. Olyan elfogadó társadalmi környezetet kell kialakítani Európában, amely tiszteli a másságot - hangsúlyozta

Göncz Kinga

szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő a kérdésről folytatott vitában. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió olyan értékközösség, amely az egyenlőségen, a diszkriminációmentességen, az emberi méltóság tiszteletén alapul. "Ez mégsem adatik meg mindenkinek" - jegyezte meg. "A melegek jogainak a biztosítása terén is bőven van tennivalónk. Még mindig nem sikerült elfogadnunk az Európai Unió horizontális antidiszkriminációs irányelvét, amely mindenki számára széles körben garantálná a megkülönböztetéstől való mentességet. Nem biztosított az azonos nemű párok szabad mozgása, mivel a kapcsolatok legalizálásának kölcsönös elismerése sem megoldott minden tagállamban. Hiányzik a gyűlöletbeszéd, a gyűlöletcselekmények elleni EU-szintű fellépés, noha azt az Európa Tanács ajánlása is fontosnak tartja" - mondta Göncz Kinga. A szocialista EP-képviselő szerint a jogszabályi környezet megteremtése csak az egyik fontos tényező a hátrányos megkülönböztetés megszüntetésében. "Olyan elfogadó társadalmi környezetet kell kialakítanunk Európa-szerte, amely tiszteli a másságot. Ebben a politikai szereplőknek, a médiának, az oktatásnak is nagy szerepe van" - mondta. Göncz Kinga felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország színvonalas diszkriminációellenes jogi szabályozással rendelkezik. "Ugyanakkor azt látjuk, hogy a rendőrség az idén sorrendben már másodszor próbálta betiltani a Meleg Büszkeség menetét. A menet résztvevői folyamatos rendőri védelemre szorulnak a szélsőségesek ellentüntetései miatt" - tette hozzá, és úgy vélekedett, hogy "a mássággal szembeni türelmetlenséget felerősíti az azokat megengedő politikai retorika".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.