Közélet

800 millió dolláros hitelt kaphat Szerbia

800 millió dolláros hitelt kaphat Szerbia

2012. május 26., szombat
800 millió dolláros hitelt kaphat Szerbia

Oroszország kész 800 millió dolláros hitelt nyújtani Szerbiának infrastrukturális fejlesztésekre - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő, amikor Tomislav Nikolic megválasztott szerb elnökkel találkozott Moszkvában.

A szerb politikus az Egységes Oroszország párt kongresszusára érkezett Moszkvába. Ez az első külföldi útja azóta, hogy a múlt vasárnap megnyerte a szerb elnökválasztás második fordulóját Boris Tadiccsal szemben. A

Nikolic

vezette Szerb Haladó Pártnak együttműködési megállapodása van az orosz kormányzó párttal.

Vlagyimir Putyin

orosz államfő gratulált Tomislav Nikolic győzelméhez a moszkvai megbeszélés során, és emlékeztetette a megválasztott szerb államfőt arra, hogy Oroszország 200 millió dollárral segítette ki a szerb költségvetést. Elmondta: akkor tudják Szerbia rendelkezésére bocsátani az újabb, immár 800 millió dolláros kölcsönt, amikor a szerb féltől megkapják a beruházások műszaki-gazdasági megalapozottságára vonatkozó terveket. Elhangzott, hogy tavaly megduplázódott az orosz-szerb kereskedelmi forgalom és értéke elérte az 1,4 milliárd dollárt. Koszovóval kapcsolatban az orosz elnök hangsúlyozta, hogy "az ENSZ Biztonsági Tanácsa döntéseinek végrehajtásából indulunk ki, beleértve az 1244-es számú határozatot". 1999. június 10-én fogadta el a BT az 1244-es számú határozatot, amely Koszovót átmeneti ENSZ-igazgatás alá helyezte. 2012. március 13-ig 90 ország ismerte el Koszovó 2008-ban kihirdetett függetlenségét, Szerbia és Oroszország, valamint 20 másik állam viszont elítéli a függetlenség egyoldalú kikiáltását. Tomislav Nikolic megköszönte Oroszország támogatását, különösen Koszovót illetően. Hangsúlyozta, hogy Szerbia útja az Európai Unióba vezet, de - mint mondta - sohasem hallott arról, hogy ennek előfeltétele lenne Koszovó függetlenségének elismerése. " Nem tehetnénk ezt meg, még ha valamennyi tárgyalást meg kellene emiatt szakítanunk (az EU-val)" - mondta Nikolic, aki azt is kijelentette, hogy Szerbia nem lép be a NATO-ba. A megválasztott szerb államfő kifejtette meggyőződését, hogy Belgrád és Moszkva kapcsolatai gyorsan fognak fejlődni. "Biztosíthatom Önt arról, hogy Oroszország Szerbia partnere a Balkán-félszigeten" - jelentette ki Nikolic. A szerb elnökválasztáson aratott múlt vasárnapi győzelméről azt mondta: " csak akkor nem tudtam volna győzni, ha velem szemben Vlagyimir Putyin állt volna jelöltként", utalva arra, hogy az orosz politikus nagyon népszerű Szerbiában. Válaszul Putyin arra kérte Nikolicot - megjegyezve: tudja, ez szokatlan kérés -, hogy tolmácsolja köszönetét Boris Tadic volt szerb államfőnek a közös munkáért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.