Nagyszombat! Már nem kell sokat várni a húsvétra. Portálunk a szegedi kulturális és közélet egy-egy ismert szereplőjét kérdezte, miként készül az ünnepre.
Pocsai Blanka
önkormányzati képviselő érdeklődésünkre elmondta, húsvétkor náluk az a cél, hogy a család együtt legyen. Ráadásul áprilisban van édesapja, fia és egy közeli barátja születésnapja is, ezért még inkább törekszenek az együtt töltött időre. "Bár a fiam is már 22 éves, mindenki igyekszik, hogy húsvétkor valami saját készítésű, az ünnephez kötődő ajándékkal lepje meg a családtagokat: a süteményektől a mindenféle érdekes anyagokból készített nyulakig terjed a repertoár" - tudtuk meg a képviselőtől. Gasztronómiailag teljesen hagyományos az ünnep, ugyanakkor a sonka mellett vannak specialitások is, és mindenki azt teszi hozzá a komatálszerűen összeálló menühöz, amihez a legjobban ért. "Nekem például remek tojássaláta-receptem van" - árulta el Pocsai Blanka, aki egyáltalán nem vonakodik a locsolkodástól sem: hosszú évek óta van egy hűséges "locsolkodótábora", akik hozzátartoznak a húsvéthétfőhöz. "A vissza-visszatérő csapatnak jómagam is készítgetek személyes meglepetéseket. Emellett nálunk ebben az időszakban zajlanak a növénytelepítések, és mivel nagyon kertészkedős mind a család, mind a baráti köröm, ezért húsvétkor is kinézünk a kertbe, a meglepetések között gyakran vannak újfajta, érdekes növények is" - tudtuk meg a képviselőtől.
"Mint a családok túlnyomó többségében, a húsvéti tojások elkészítésével nálunk is a nők foglalkoznak. Feleségemnek zsűrizett hímes tojásai is voltak; az ő irányításával a két nagy lányom is 'alkot'. A főzés terén viszont mostanában a kisebbik fiam is aktív, az újdonságokat, egyéni kreációkat kedveli" - mesélte portálunknak
Gyüdi Sándor
, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója. Azt is megtudtuk, ez a húsvét más lesz, mint a korábbiak: elutaznak hatan, a négy gyermekükkel Fonyódra, ahol van egy kis nyaralójuk. "Ha Szegeden lennénk, hiába jönnének haza a más városban tanuló, dolgozó gyerekeim, különféle programjaik miatt nem lennénk sokat együtt – így viszont össze leszünk zárva" - magyarázta a direktor. "Az ünnep egy részében az unokaöcsém is meglátogat, anyósom is velünk lesz. Vasárnap természetesen megyünk templomba, feleségem már az internetről tájékozódott a helyet és időpontot illetően. Locsolkodni általában nem szoktunk, de most kihagyhatatlan alkalom, hogy hétfőn meglátogassuk sógornőméket egy közeli zalai faluban. Feleségem húgának ugyanis hat lánya van – ennyiért már érdemes!" - így Gyüdi Sándor. Nagypénteken böjti mákos guba volt terítéken - amit egyébként a főigazgató kevésbé kedvel, inkább gyermekei ragaszkodnak hozzá -, feltámadástól kezdve természetesen sonka, tojás kerül az asztalra. "A húsvét vasárnapi ebédnél nem vettem észre semmiféle törvényszerűséget; azt hiszem a hagyomány éppen az, hogy valami meglepetés készül" - összegzett a direktor.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.