Közélet

Vérüket adták a vasút dolgozói + FOTÓK

Vérüket adták a vasút dolgozói + FOTÓK

2012. április 4., szerda
Vérüket adták a vasút dolgozói + FOTÓK

Vasúti dolgozókat és utazókat egyaránt vártak a szegedi Nagyállomáson rendezett véradásra. A szervezők szerint az ünnepek alatt megnövekvő balesetek miatt különösen fontos feltölteni a készleteket.

Évtizedes hagyomány a vasút dolgozóinak körében a véradás meghirdetése, melyet szerda délután az Országos Vérellátó Szolgálat, a MÁV és a Magyar Vöröskereszt közös szervezésében tartottak meg. Az elmúlt öt évben a szegedi Nagyállomás felújított épületébe várták az önkéntes véradókat, hiszen a frekventált helyen számos utazó dönthet úgy, hogy adományával megsegíti a bajbajutottakat. A helyszínen egy rövid orvosi vizsgálat, és egy kérdőív kitöltése után fogadták a véradományokat, melyre sajnos a szervezők szerint ilyenkor nagy az igény.

Hagyomány és segítség

"Elsősorban a vasútnál dolgozóit várjuk ezekre az eseményekre, de számos utazó, diák is jelentkezik nálunk, amivel nagy segítséget nyújtanak" - árulta el portálunknak Szentes Bíró Ferenc, az egyik szervező. Mint mondta, a véradás régi hagyomány a vasút dolgozóinak körében, korábban főként a nagy vonatbalesetek miatt volt fontos. Azóta szerencsére a közlekedés biztonságosabbá vált, balesetek azonban még mindig vannak, a vér pedig ilyenkor felbecsülhetetlen fontosságú. "Ez egyfajta összefogást is jelképez a vasút munkatársai között, hiszen nem csak a mozdonyvezetőre van szükség ahhoz, hogy épségben elérjék céljukat az utasok. A véradással ráadásul mindenki háromszorosan is segíthet, mert az a 3,5-4 deciliter vér, amit levesznek, három ember életét mentheti meg" - tette hozzá Szentes Bíró Ferenc.

105 éve történt a dorozsmai vonatbaleset

Szabó Erzsébet területi védelmi koordinátor úgy tájékoztatott: évente körülbelül 4-5 alkalommal, három hónapos intervallumokban tartanak véradónapot. Szeged mellett Békéscsabán is várták az adományokat, ott hét ember ajánlotta fel az életmentő adományt, itt Szegeden átlagosan 25-30 ember szokott adakozni. Mint mondta, az időpont nem véletlen, hiszen Húsvét idején kiugróan magas a balesetek száma, tavaly az ünnepek alatt közel 700 kisebb-nagyobb esetben riasztották a rendőrséget országszerte. Legközelebb május 4-én várják a véradókat a MÁV-igazgatóság épületében. Egy szomorú dátum is köthető ehhez a naphoz: 105 évvel ezelőtt súlyos vasúti baleset történt Dorozsmánál. A négy halálos áldozattal és 30 sérülttel járó tragédiáról bővebben az Ezen a napon... cikksorozatunk mai epizódjában olvashat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.