Közélet

Távozik a Szegedi Törvényszék elnöke (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Távozik a Szegedi Törvényszék elnöke (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2012. április 6., péntek
Távozik a Szegedi Törvényszék elnöke (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Lemond elnöki tisztségéről 2012. június 1-jével a Szegedi Törvényszék elnöke; Czene Klára a döntését azzal indokolta, hogy hamarosan eléri a nyugdíjkorhatárt, a bírósági szervezet reformfolyamat előtt áll, amelyet szerinte olyan vezetőnek kell végigkísérnie, aki hosszú távon részese tud lenni a munkának.

A döntést a pénteken Szegeden tartott összbírói értekezleten jelentette be

Handó Tündének

. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke az értekezlet utáni sajtótájékoztatón elmondta: a lemondást elfogadta, és bírói munkájának folytatása mellett felkérte a szakembert arra is, hogy vegyen részt a központi igazgatási feladatokban, a reformok kidolgozásában. Erre

Czene Klára

ígéretet tett. Hangsúlyozta, csak az elnöki tisztségről mond le, a cégbíróságon szeretne továbbra is tanácselnökként dolgozni. A Szegedi Törvényszék előző évi munkáját értékelve

Cseh Attila

elnökhelyettes kifejtette: a bíróság működését csak rendkívül feszített költségvetés mellett lehetett fenntartani. A Szegedi Törvényszéken és szervezeti egységeiben 106 bíró dolgozott.

A polgári, gazdasági, munkaügyi és közigazgatási ügyekben megyei első fokra mintegy 1300 eset érkezett, és több mint ezret fejeztek be. Az ügyek 84 százalékát egy éven belül, 67 százalékát hat hónapon belül lezárták. Másodfokon 659 fellebbezett peres ügy érkezett, és több mint 700 nemperes. A fellebbezett peres ügyek 88 százalékát három hónapon belül elbírálták. Az öt városi bírósághoz 2011-ben összesen 6455 polgári és gazdasági peres ügy érkezett, ez 3,5 százalékkal kevesebb, mint 2010-ben. A peren kívüli esetek száma tizedére csökkent, 1359 eset volt tavaly. A helyi bíróságok bírái havonta, az országos átlagot meghaladó számban, átlagosan 26 ügyet fejeztek be. A büntetőügyeknél a megyei bíróságra első fokon 64 ügy érkezett, ami szinte megegyezik az előző évi mennyiséggel, de kétszerese a 2009-esnek. Ebből 27 kiemelt jelentőségű ügy volt. Másodfokon csaknem 500 fellebbezés volt, 15 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Nőtt viszont - 9 százalékkal - a nemperes ügyek száma, meghaladta az 1400-at. Jelentős munkát végzett a büntetés-végrehajtási csoport is, mintegy 3000 ügyet intézett. Az öt városi bíróság csaknem 7000 büntetőperes és nemperes eljárással foglalkozott. A Szegedi Városi Bíróságon 11 százalékkal több büntetőperes ügyet fejeztek be, mint egy évvel korábban. Az egy bíróra jutó befejezett ügyek száma a Szegedi Városi Bíróságon az országos átlaggal azonos volt, míg a többi városi bíróságon meghaladta az átlagot. Az elnökhelyettes az idei feladatok között a felújítási munkák fontossága mellett kitért a személyi állomány fejlesztésének szükségességére és a bírói utánpótlás folyamatos biztosítására is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.