Közélet

Modern műtőket építenek ki a klinikákon

Modern műtőket építenek ki a klinikákon

2012. április 25., szerda
Modern műtőket építenek ki a klinikákon

Tizennégy úgynevezett panelműtőt építenek ki nettó 1 milliárd 75 millió forintból a Szegedi Tudományegyetemen. A fejlesztés a 265 ágyas klinikai szárny építését és a meglévő 410 ágyas épület felújítását is magában foglaló projekt része.

„Az egész régió életében komoly fejlődést jelent a modern, 21. század követelményeinek megfelelő műtőblokk kiépítése. Az újklinikán 6 műtő felújítása valósul meg, és 8 újat építenek ki a 265 ágyas klinikai tömbben. Ezek úgynevezett panelműtők, aminek a lényege, hogy a rendszer bármikor egyszerűen átalakítható” – tájékoztatott

Varga Endre

professzor. Az SZTE Központi Műtő és Sterilizáló vezetője közölte, a nettó 1,075 millió forintos közbeszerzést a Mediszer Kft. nyerte meg. A panelműtő rendszerek magukban foglalják a speciális műtőasztalokat, a modern műtőlámpákat, kamera- és monitortartókat, a betegátfektetőket, illetve a sebészeti állványokat is. Az előregyártott rozsdamentes lemezekből készülő panelek eltávolíthatóak, így egyszerűvé válik a szerelés és a további fejlesztés egyaránt. Modern informatikai háttér is segíti majd a szakemberek munkáját. A központi digitális vezérlőegységgel szabályozható lesz például a hőmérséklet, az áramellátás, az asztalok mozgatása és a monitorok egyaránt. Olyan műtőasztalokat szereznek be, melyek beépített rönkön mozognak, s a műtőkben mindenféle beavatkozás elvégezhető lesz. Hét műtőbe kamerarendszer is kerül, így oktatási vagy konzultációs célra is használhatók lesznek a beavatkozások közben készített felvételek. Varga Endre érdekességként elmondta, a ledes műtőlámpák érzékelik a személyzet mozgását is, és úgy változtatják a fényerőt, hogy mindig egyenletes legyen a megvilágítás. A jelenlegi helyzettel kapcsolatban a professzor elmondta, az újklinikán a műtőket húsz éve építették, felszereltségüket tekintve nem számítanak korszerűnek. „A mindennapos munkánkban a legrosszabb, hogy nyáron 30 °C fölött van a hőmérséklet, míg télen hideg van. Az építkezés miatt most gázolaj szag van, mert az elszívó berendezések pont ott találhatóak, ahol az új sürgősségi épül” – jegyezte meg az SZTE Központi Műtő és Sterilizáló vezetője. Az SZTE új, 265 ágyas klinikai tömbjének építését is magában foglaló, több mint 12 milliárdos projekt keretében közel 4 milliárdot fordítanak eszközvásárlásra. Ennek része a panelműtők kiépítése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.