Közélet

Magyarország nem ismeri el a dél-oszét választások alkotmányos és jogi kereteit

Magyarország nem ismeri el a dél-oszét választások alkotmányos és jogi kereteit

2012. április 2., hétfő
Magyarország nem ismeri el a dél-oszét választások alkotmányos és jogi kereteit

Magyarország nem ismeri el a grúziai szakadár Dél-Oszétiában március 25-én megrendezett választások alkotmányos és jogi kereteit, és kiáll Grúzia szuverenitása és területi egysége mellett - tájékoztatta a Külügyminisztérium hétfőn az MTI-t.

Mint kifejtették, ez az állásfoglalás összhangban van

Catherine Ashton

uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szóvivőjének a szakadár Dél-Oszétiában megtartott választásokról március 26-án kiadott közleményével. A tárca közleménye szerint Magyarország határozottan kiáll Grúzia szuverenitása és területi egysége mellett, nemzetközileg elismert határain belül. Magyarország álláspontja szerint az ilyen választások legitimitását súlyosan megkérdőjelezi, hogy azokon nem vehettek részt a szakadár abháziai és dél-oszétiai területekről elmenekült lakosok, akiknek "biztonságos és rendezett visszatérése elhagyott otthonaikba máig megoldatlan" - írták. A megismételt dél-oszétiai elnökválasztás március 26-i első fordulójában egy volt titkosszolgálati vezető végzett az élen, aki azonban nem kapta meg a győzelemhez szükséges számú szavazatot.

Leonyid Tibilovnak

az április 8-án tartandó második fordulóban

David Szanakojev

elnöki emberjogi biztos lesz az ellenfele. Öt hónapon belül ez lesz a negyedik kísérlet arra, hogy elnököt válasszanak. Az elnökválasztást azért kell megismételni, mert a hatóságok szabálytalanságokra hivatkozva érvénytelenítették az előző, tavaly novemberi voksolást, amelyet Alla Dzsiojeva ellenzéki politikus nyert meg a Moszkva támogatását élvező

Anatolij Bibilovval

szemben. A 2008-as grúz-orosz háborút követően Oroszország elismerte Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét, a példát azonban csak Nicaragua, Nauru és Venezuela követte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.