Közélet

LMP: múzeumok bezárását vonhatja maga után a kormánydöntés

LMP: múzeumok bezárását vonhatja maga után a kormánydöntés

2012. április 11., szerda
LMP: múzeumok bezárását vonhatja maga után a kormánydöntés

Elhibázott döntés a volt megyei múzeumhálózatot a települési önkormányzatok nyakába varrni – jelentette ki Karácsony Gergely. Az LMP frakcióvezető-helyettese úgy látja, a kisebb települések nem lesznek képesek fenntartani a közgyűjteményeket, ráadásul szakmai kapacitásuk sem megfelelő.

A múlt heti kormánydöntés értelmében azok a települések veszik át a korábbi megyei múzeumhálózat intézményeit, ahol ezek helyileg találhatóak.

Ahogy megírtuk,

a megyéktől januárban a Megyei Intézményfenntartó Központok (MIK) irányítása alá került múzeumok ismét „vándorolnak”, ezúttal a települési önkormányzatokhoz. „Korábban a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete, a Megyei Múzeumok Szövetsége és a többi szakmai szervezet egyaránt azt kérte a kormánytól, hogy a megyei múzeumhálózat egy országos hálózattá álljon össze a kormány közvetlen támogatása mellett” – emlékeztetett

Karácsony Gergely

. Az LMP frakcióvezető-helyettese a Móra-múzeum előtt tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta a volt megyei múzeumhálózat több mint 200 múzeumból és kiállítóhelyből áll. Ezek hatósugara nem egy adott települést fed le, örökségvédelmi feladataikat nem egy településen, hanem a régióban látják el. Szakmailag ezért sem ért egyet a döntéssel az LMP.

„Aggódunk amiatt, hogy a kormány döntése múzeumok bezárását fogja maga után vonni. Ami tudott, hogy a Nefmi felveszi a kapcsolatot az önkormányzatokkal, ám a finanszírozásról nincsenek információk. Nem tudjuk, milyen lesz a szakmai felügyelet, és azt sem, hogy a települések hogyan fogják fenntartani ezeket az intézményeket. Arról sincs információk, hogy lesz-e valamilyen országos szintű segítség részükre, hiszen nincs minden múzeumban kellő számú szakember sem” – sorolta aggályait az LMP-s politikus. Egyelőre az sem világos, hogy ki nevezhet ki vezetőt a múzeumok élére. Korábban arról

számoltunk be,

hogy a Móra Ferenc Múzeum igazgatóját,

Fogas Ottót

megerősítették pozíciójában. Akkor még kérdéses volt a fenntartás. Karácsony Gergely meggyőződése, hogy szakmai és anyagi segítség nélkül a kisebb települések nem fogják tudni fenntartani az intézményeket. Hozzátette, elképzelhető, hogy a nehéz sorsú önkormányzatok fantáziát fognak látni a közgyűjteményeknek otthont adó épületekben és azok értékesítésében, ami a frakcióvezető-helyettes szerint rossz irány. Az LMP a szakmai szereplőkkel közösen azt szerette volna elérni, hogy a megyei múzeumhálózat maradjon egyben, s például a Nemzeti Múzeum felügyelete révén valamilyen országos hálózatba szerveződjön. Karácsony Gergely reméli, a kormány döntése mögött nem ártó szándék áll, s korrigálni fogja azt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.