Közélet

Félszáz bográcsban főttek a kakasok Kecskésen + VIDEÓ, FOTÓK

Félszáz bográcsban főttek a kakasok Kecskésen + VIDEÓ, FOTÓK

2012. április 30., hétfő
Félszáz bográcsban főttek a kakasok Kecskésen + VIDEÓ, FOTÓK

Szeged számos kertvárosi lakóövezetében rendeztek majálisokat, ahol a közösségi élet, egymás megismerése és az önfeledt szórakozás volt a cél. Nem volt ez másként a Szabadkai út mentén elterülő Kecskés István-telepen sem, ahol hagyományteremtő céllal kakasfőző „versenyre” került sor.

A reggeli órákban már nyüzsgés-forgást láthatott, aki vasárnap a Kecskés István-telep művelődési háza felé járt. Közel ötven bogrács körül serénykedtek a „kecskésiek” – ahogy magukat hívják –, hogy a lehető legjobbat hozzák ki a tyúkudvar hangos torkú uralkodóiból.

Ezúttal csak Kukori volt az áldozat

Általános az a vélekedés, hogy bográcsban igazából csak férfiak tudnak főzni, s ehhez méltó volt a tartalom is. Kakaspörköltfőzésre hívta a kertváros lakosságát a kecskési Cikér (Civilek Kecskésért) Egyesület és

Nógrádi Tibor

önkormányzati képviselő. Persze a számtalan üdvözlő gyümölcspárlattól korán megfáradt urak helyett néhol az asszonynépnek is be kellett segíteni, az ízesítés, a kavarás, a kóstolás mégis a teremtés koronáira maradt. „A kakas húsa keményebb, rostosabb, másfajta főzésmódot kíván” – avatott be a titkokba

Nagy Ferenc

, a Huncutka Alapítvány képviselője, aki stílszerű kakassapkában állt a bogrács mellett. „De jó tudni azt is, hogy a kakas mennyit élt, én úgy látom, a miénk már megette a kenyere javát.” http://www.youtube.com/watch?v=-tqnqod4eKA

Kötélhúzás, szkander és a vízalatti hagyma

Miközben a hagymaalapra rakott kakasalkatrészek a maguk életét élték a bográcsokban, az aprónép és a vállalkozó kedvű, immár pálinkától megerősödött férfihad számtalan erőpróbán mérhette össze a tudását. Hajókötél vastagságú kenderfonatot próbáltak egymás kezéből kihúzni, színes cukorkákat válogattak és hagymát kerestek a vizes lavór mélyén. „Közel hatszázan jelezték, hogy eljönnek, akár főzni, akár csak megnézni, akár kóstolni az itt készülő pörkölteket” – emelte ki Csorba Ágnes, a Cikér vezetője. „Igazán nem számítottunk ekkora sikerre, de ez is jelzi, a mi munkánknak, a közösségteremtésnek igazán nagy a jelentősége. Az emberek ilyen helyi rendezvényeken ismerik meg egymást igazán.”

Kétszázezer kifutja

A művelődési ház udvarán sorakozó bográcsok mellett baráti társaságok, szomszédok, jó barátok csoportosultak, és egymást ugratva kavarták a jó illatú pörkölteket. A tréfák végét természetesen mindig egy-egy kupica gyümölcspárlat fenékig ürítése koronázta meg, hála a pálinkafőzést szabaddá tevő törvénynek. A szilva- és meggyágyra rakott csodáktól kezdve az almapárlatig szinte minden gyümölcs aromáját meg lehetett kóstolni. Ismét értelmet nyert a régi mondás: Amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is! „Álmokból jött létre a mai nap” – mondta el portálunknak Nógrádi Tibor, a terület önkormányzati képviselője. „Sok helyen nem azért nincsenek hasonló összejövetelek, mert nincs pénz, hanem a bátorság és az összetartás hiányzik. Itt mindkettő megvolt, nekem már csak az anyagiakat kellett megteremtenem. A támogató helyi vállalkozások és magánemberek segítsége mellett alig kétszázezer forintot kellett a képviselői alapból hozzátenni, hogy ezen a csodálatos kecskési majálison félezer ember jól érezze magát.” A remek hangulatú eseményről készült összeállítást keressék a Telin TV műsorában is szerdán 18 órától a Szeged Ma hírműsorban!

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.