Közélet

A járások csak államigazgatási feladatokat vesznek át

A járások csak államigazgatási feladatokat vesznek át

2012. április 4., szerda
A járások csak államigazgatási feladatokat vesznek át

A járások csak államigazgatási feladatokat vesznek át, önkormányzatiakat nem - hangsúlyozta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára.

Szabó Erika

szerdai budapesti sajtótájékoztatóján rögzítette: a járási rendszer kialakítása sem az önkormányzati jogokat, sem pedig a helyi közügyek intézésével kapcsolatos kérdéseket nem érinti. Egyelőre nyitott kérdés a fővárosi körzetek száma. Az államtitkár a járásokról szóló törvényjavaslat részleteit ismertette az újságírókkal. Szabó Erika elmondta, az Országgyűlésnek már benyújtott előterjesztés értelmében 81 államigazgatási feladat maradna a jegyzőknél, és 80-at telepítenének át a járási hivatalokra; utóbbiakhoz kerülnének át például az okmányirodák. Közölte, a cél az egyablakos ügyintézés biztosítása az ügyfelek számára, tehát hogy a polgárok egyetlen helyen, a - 2013 végéig kialakítandó - kormányablakoknál tudják majd valamennyi ügyüket elintézni. Szabó Erika az MTI kérdésére azt mondta, legkésőbb június 30-áig kell döntést hozni a járások számáról, de bízik abban, hogy ez már korábban megtörténik. Jelezte: nyitott kérdés még a budapesti körzetek (járások) száma is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.