Közélet

Ügynökmúlttal kapcsolatos LMP-levél a Csongrád megyei a honatyáknak

Ügynökmúlttal kapcsolatos LMP-levél a Csongrád megyei a honatyáknak

2012. március 28., szerda
Ügynökmúlttal kapcsolatos LMP-levél a Csongrád megyei a honatyáknak

Az ügynökmúlt felderítésével kapcsolatos LMP-s törvényjavaslatra nemmel szavazó megyei képviselőket kéri nyílt levélben a párt helyi szervezete, hogy indokolják meg szavazatukat.

Az „Ügynökakták nyilvánossága: valljanak színt a Csongrád megyei képviselők!” címmel küldött nyílt levélben kéri az LMP Csongrád megyei választmánya azokat a Csongrád megyei országgyűlési képviselőket, akik nemmel szavaztak a párt „az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről” elnevezésű törvényjavaslatáról, amely az ügynökmúlt feltárását irányozza elő. Az LMP előbb egy érdeklődő levelet küldtek ezen képviselőknek, amit most egy nyílt levél kíséretében a sajtó részére is eljuttattak, amit változtatás nélkül teszünk közzé alább.

Ügynökakták nyilvánossága: valljanak színt a Csongrád megyei képviselők

(Nyílt levél azon Csongrád megyei országgyűlési képviselőknek, akik az ügynökakták nyilvánosságát szolgáló javaslat tárgysorozatba vételére „nem”-mel szavaztak.) Mivel a kétharmados, megkerülhetetlen többséggel kormányzó, minden lehetséges felhatalmazással rendelkező FIDESZ-KDNP az elmúlt közel két évben nem tett lépéseket az ügynökakták megismerhetősége érdekében, az LMP egyik országgyűlési képviselője törvényjavaslatot nyújtott be „az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről” címmel. A törvényjavaslat napirendre vételétől február 20-án szavazott az Országgyűlés, és a kormánypárti képviselők többségének döntésével nem tette lehetővé annak tárgyalását sem. A Csongrád megyei képviselők közül négyen (Lázár János, Zagyva György Gyula, Varga Géza és Ujhelyi István) támogatták a javaslatot, ketten (Botka László és Kalmár Ferenc) nem szavaztak róla.

A többség viszont (Bodó Imre, Bohács Zsolt, Farkas Sándor, Mágori Józsefné, Nógrádi Zoltán, Vincze László, B. Nagy László és Magyar Anna) ellenezte azt.

A javaslatra „nem”-mel szavazó Csongrád megyei képviselőknek egy érdeklődő levelet küldtünk, amelyben döntéseik indoklását kérjük szavazatukkal kapcsolatban. (E levelet közzé tesszük e nyílt levél végén.) Ezúton tisztelettel kérjük a levél címzettjeit, a minket, Csongrád megyei polgárokat képviselő országgyűlési képviselőket, hogy a nekik kiküldött érdeklődő leveleink alapján Csongrád megyei polgárok nyilvánossága előtt indokolják, hogy miért nem támogatták az ügynökakták nyilvánosságát megteremtő törvényjavaslat megtárgyalását. Egyúttal tájékoztatjuk a megyei közvéleményt, hogy amennyiben a Képviselőktől érdeklődésünkre választ kapunk, tájékoztatjuk őket erről a sajtón keresztül. Lehet Más a Politika Csongrád megyei választmány

Az LMP a párt ügynökakták megismerését célzó javaslatára „nem”-mel szavazó Csongrád megyei képviselőknek elküldött levele.

„Tisztelt Csongrád megyei Parlamenti Képviselő! Tudomásunkra jutott, hogy az Országgyűlésben 2012. február 20-án elutasította az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről szóló LMP-s törvényjavaslat tárgysorozatba vételét, amely teljes egészében megismerhetővé tenné az 1989 előtt készült állambiztonsági aktákat. Kérjük, válaszoljon, és ezáltal tájékoztassa az Ön által képviselt helyi polgárokat: • Miért szavazott nemmel a kezdeményezésre? • Miért akadályozza ezáltal az állambiztonsági múlt feltárását? • Milyen szempontokat vett figyelembe a döntése meghozatalakor? • Miért gondolja, hogy tovább kell mérgezze a magyar közéletet a feltáratlan állambiztonsági múlt? • Miért tartja fontosnak, hogy zsarolható politikusok rendelkezzenek annak megismeréséről, hogy kik azok a volt állambiztonsági tisztek, akik átszőtték a rendszerváltás előtti, és nem utolsó sorban a rendszerváltás utáni közéletet? Végül, március 20-án Schiffer András, az LMP országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón jelentette be, hogy elegendő számú képviselő támogatását szerezte meg az állambiztonsági múlt feltárásáról szóló parlamenti vitanap megtartásához. Kérjük jelezze: részt kíván-e venni aktívan az LMP által kezdeményezett, az állambiztonsági múlt feltárásáról szóló vitanapon? Mielőbbi válaszában bízva: Szeged, 2012.03.25. Lehet Más a Politika Csongrád megyei területi választmány”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.