Közélet

Szerbiában tizennégy négyzetkilométert borítanak aknák

Szerbiában tizennégy négyzetkilométert borítanak aknák

2012. március 18., vasárnap
Szerbiában tizennégy négyzetkilométert borítanak aknák

Szerbia háborús örökségeként az országban összesen 14 négyzetkilométert borítanak még aknák, bombák, az érintett terület aknamentesítéséhez 14-20 millió euróra van szükség - közölte az e feladattal megbízott szerb kormányhivatal vezetője.

Petar Mihajlovic

elmondta, hogy a Jugoszlávia ellen irányuló 1999-es NATO-csapások után kazettás bombák maradtak például Szerbia déli részén. Szerb szakértők gyanítják, hogy az ország 64 pontján, akár 20 méteres mélységben is a földbe fúródhattak a NATO-gépekről ledobott bombák. A szerb törzsterület és Koszovó határa mentén 2000 után - azaz a NATO-csapásokat követően - aknamezőket telepítettek, összesen 3,8 négyzetkilométeres területen. Mihajlovic szerint a háborús örökséget tovább súlyosbítja, hogy még a II. világháború idején a visszavonuló német csapatok a Vaskapunál a Dunába süllyesztettek egy több mint 170 hajóból álló hadiflottát, amelyet a Fekete-tengerről rendeltek vissza. A Duna szerb oldalán még 22 német hadihajó fekszik hullámsírban, közülük négynek a rakterében vízi aknák és egyéb robbanószerkezetek találhatók. E flottarész kiemelésének költségeit 12 millió euróra becsülik szerb szakemberek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.