Közélet

Nobel-díjas professzor a Deák Ferenc Gimnáziumban + FOTÓK

Nobel-díjas professzor a Deák Ferenc Gimnáziumban + FOTÓK

2012. március 23., péntek
Nobel-díjas professzor a Deák Ferenc Gimnáziumban + FOTÓK

Robert J. Huber Nobel-díjas biokémikus látogatott péntek délelőtt a Deák Ferenc Gimnáziumba. A professzor egy előadást is tartott a fiataloknak, majd búcsúzóul azt mondta nekik: a jövő a tiétek, hiszen rengeteg probléma vár még megoldásra a világban.

Nem mindennapi vendég érkezett péntek délelőtt a Deák Ferenc Gimnáziumba:

Robert J. Huber

Nobel-díjas tudós látogatta meg az iskolásokat. A professzor a Szent-Györgyi Albert-konferencia keretén belül látogatott Szegedre, a tudományos ülésszak mellett fontosnak tartotta, hogy a jövő nemzedék ifjú tudósait is meglátogassa, és a tudomány szeretetére lelkesítse őket.

Kis Gábor

, az iskola igazgatója fogadta az illusztris vendéget, majd a 18 éves

Kovács Rezsuk Dávid

mutatta be angol nyelven diáktársainak. Robert J. Huber 1937-ben a németországi Münchenben született. A Max Planck Intézet martiensriedi Biokémiai Intézete szerkezetbiológusaként dolgozik. Nobel-díját (megosztottan) a membránba ágyazott fehérjék térszerkezetének meghatározásáért vehette át 1988-ban. Fizikai módszerekkel, elektrongyorsító berendezés segítségével, röntgensugárral határozta meg a membránba ágyazott fehérjék szerkezetét, megnyitva ezzel az utat működésük mélyebb megismeréséhez.

Tudománnyal, kutatással és békével

A professzor egy iskolai óra keretein belül tartott előadást a diákoknak. "Méltó névadója Szent-Györgyi Albert ennek a tudományos konferenciának, a C-vitamin izolálása és kifejlesztése hatalmas tudományos áttörésnek számított" - emelte ki a kémikus, aki születéséről, korai kutatásairól, PHD-munkájájáról és a Nobel-díjhoz vezető kísérletekről beszélt a fiataloknak. "Hálásak vagyunk, hogy a professzor eljött hozzánk, és hogy a rendkívül szoros időbeosztása mellett időt szánt rá, hogy találkozzon a tanulókkal. Úgy gondolom, hogy az előadás egy meghatározó élmény volt a diákok számára, remélhetőleg sokan kapnak kedvet a biológia és kémia ismereteinek elmélyítéséhez" - mondta az igazgató. Búcsúzásképpen egy ajándékcsomagot nyújtott át az igazgató a professzornak, valamint egy emlékkönyvet, amibe a Nobel-díjas az alábbi sorokat írta: "Tiétek a jövő. Rengeteg probléma vár még megoldásra a világban, az élelmezés, az egészségügy vagy az energetika tekintetében. Tudománnyal, kutatással és békével minden megoldható!" Az emlékkönyv egyébként már számos híres ember üzenetét őrzi, sportolók és professzorok mellett az amerikai, lengyel és finn nagykövet is írt bele pár sort.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.