Közélet

Műemléki védelmet kap a Szőke Tisza + FOTÓK, VIDEÓ, PANORÁMA

Műemléki védelmet kap a Szőke Tisza + FOTÓK, VIDEÓ, PANORÁMA

2012. március 6., kedd
Műemléki védelmet kap a Szőke Tisza + FOTÓK, VIDEÓ, PANORÁMA

A sanyarú sorsú, a pusztulás szélén lévő Szőke Tisza hajó életében fordulat állt be: műemlékvédelmi eljárást kezdeményezett a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal.

A Szőke Tisza, Magyarország legnagyobb, és egyben utolsó fennmaradt kétkéményes oldalkerekes személygőzösének elsüllyedését követően a legfontosabb teendő – amire a civil szervezetek képesek – a roncsmentés. „Bármennyire is szomorú, de tudomásul kell venni, hogy a hajó jelen állapotában már roncs” – mondta el portálunknak Balogh Tamás a TIT Hajózástörténeti,

Modellező és Hagyományőrző Egyesület

elnöke. „Sajnos ebből a szempontból már nincs más teendőnk vele, mint a roncsmentés.”

Pótolhatatlan értékek víz alatt

A hajóban számos megmentésre váró érték van. Ilyenek az egyedi rajzolatú intarziás beltéri falburkolatok, a mívesen kidolgozott fa-oszopfők, a kovácsoltvas díszlépcső-korlátok. Elsősorban ilyen a hajótestben lévő, a mai napig működőképes, háromszoros expanziójú compound-rendszerű gőzgép, mely Magyarországon az utolsó fennmaradt ilyen szerkezet. Ezeknek az értékeknek egy része a hajó elsüllyedése miatt már most is részlegesen víz alatt áll, és ha rövid időn belül nem történik semmi, a Tisza vízgyűjtőjén bekövetkező olvadást követő vízszintemelkedés során – menthetetlenül – több méteres víz alá kerülnek.

Menteni a menthetőt

„Ezért kérünk mindenkit, aki szegediként még érez bármit a hajó iránt, hogy segítse a mielőbbi roncsmentést” – hangsúlyozta a hajózástörténeti egyesület elnöke. „A hajóból kiemelt értékek számára megfelelő raktárkapacitásra, 24 órás őrzésre és a szállításhoz erőgépekre lenne szükségünk.” A segítő szándék bejelentését a következő telefonszámokon várják: Balogh Tamás TIT HMHE elnöke balogh.tamas@hajosnep.hu 30/972-62-45 Jáky Gábor, Magyar Hajózásért Egyesület info@hajocsavar.hu 20/941-76-69

Műemléki védettség és roncsmentés

A roncsmentés megkezdése a jelenleg zajló hatósági eljárás eredményétől függ. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal az elsüllyedést követően védelembe vette a hajót. Ez azt jelenti, hogy a tulajdonos, illetve a felszámolását végző biztos hozzájárulásán kívül a hivatal engedélye is szükséges bármiféle munka megkezdéséhez. A TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére a KÖH jelezte, hogy legkésőbb 2012. március 8-ig egyeztetést hív össze a tulajdonost képviselő felszámoló, a kikötőt képviselő MAHART Tiszayacht Kft. és a civil szervezetek részvételével annak érdekében, hogy minden fél, valamint a műemlékvédelmi szakhatóság számára egyaránt elfogadható további teendőket és azok ütemezését megbeszéljék.


Szőke Tisza szálloda és discohajó - táncterem lépcső

,

Szeged

http://www.youtube.com/watch?v=rfRpmUe0QOU

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.