Közélet

Kikötött a megújult Béke úszóház – nyitás júniusban (FRISSÍTVE!) + FOTÓK, VIDEÓ

Kikötött a megújult Béke úszóház – nyitás júniusban (FRISSÍTVE!) + FOTÓK, VIDEÓ

2012. március 27., kedd
Kikötött a megújult Béke úszóház – nyitás júniusban (FRISSÍTVE!) + FOTÓK, VIDEÓ

A felújított Béke úszóházat kedden délben vontatták ki a medencés kikötőből, hogy elfoglalja ismét a helyét a Huszár Mátyás rakpart mellett a Tiszán. Az úszóház júniusban nyitja meg hídját a látogatók előtt, s ötvözi majd a szórakozást a csónakos élettel.

Kedden néhány perccel 12 óra után vontatták ki a felújított Béke úszóházat a medencés kikötőből, s a kedvező vízállásnak köszönhetően két óra hajóztatás után ki is köthetett végleges helyén, a Stefániával szemben, a Huszár Mátyás rakparton.

Ahogy arról már beszámoltunk

, a Béke úszóház ugyanaz marad, ami már évtizedek óta, csak most már 21. századi elvárásoknak megfelelően pihenhetnek, szórakozhatnak a látogatók, minden szempontból tiszai körülmények között.

Dobó József

az úszóházat működtető cég, a Tisza Dokk Kft. egyik tulajdonosa nemrég úgy nyilatkozott, hogy a céljuk az, hogy nyáron akár egy 24 órában is nyitva tartó úszóháza legyen Szegednek, ahol rendezvényeket is lehet tartani, születésnapokat, esküvőket. „Lesz konyhánk is, asztalokkal, galériaterasszal, s az egész hely egy nyitott, a nyári, vízparti levegőt beengedő, de a tetőszerkezet révén az esőtől megóvó tiszai szigetet képez majd” – tette hozzá. Megtudtuk, hogy már csak a belsőépítészeti munkák vannak hátra, és júniusra megnyitja kaput Szeged új úszóháza a látogatók előtt, de a csónakosok már hamarabb is elfoglalhatják helyeiket.

Szűkebb, mint a tű foka

„Szűkebb lesz ez, mint a tű foka” – mondta a Jégvirág kapitánya, amikor a hajó orrát a mögötte tornyosuló Békével a kikötő kijárata felé fordította. „Nagyjából 30-50 centis víz van most alattunk, éppen ideje volt megindulni.” Nem sokkal déli 12 óra után csusszant ki a medencés kikötő igencsak szűkre szabott „nyakán” a teljesen átépített és felújított Béke úszóház. Szinte az utolsó pillanatra sikerült leszervezni a műveletet, mivel a napok óta gyengén emelkedő vízszint mára már apadni kezdett, így félő volt, hogy a hordalékkal telirakodott kijáraton az úszóház már nem lesz átvontatható.

Jégvirág húzta Marci tolta

A kényes művelet előtt még a medencés kikötőben lecsatolták az úszóház mellé kötött két csónakstéget, majd a Jégvirág vette vontatókötelére a szerkezetet, amit a Marci tolóhajó segítségével préseltek át a Tisza vizére. Az úszómű távozását követően már csak az évek óta torzóként rostokló Millenium szállodahajó rozsdásodó tömbje marad a kikötőben, mely nemcsak mérete miatt nem fogja soha meglátni a folyót. A kényes kivontatási műveletet követően a Jégvirág vígan magasabb, a szinte „rohanós” 6 km/órás sebességbe kapcsolt. A néptelen Tisza part ártéri fái mellett „elsuhanva” előbb a Boszorkánysziget rozsdás uszályai tűntek fel, majd ezeket elhagyva a folyó enyhe kanyarulatában már feltűnt a Belvárosi híd íve, a fák mögül elősejlettek a dóm ikertornyai. Az Árvízi emlékmű magasba törő alumíniumszalagjai mellett elhaladva a rakparton már jónéhányan szemlélték a folyón felfelé kapaszkodó különös építményt.

Júniusra kész lesz minden

Az úszóház belseje ugyan még építési területre hasonlít, azonban már felsejlenek a részletek. Az emeleti különszoba rácsos oldalán a hűs tiszai levegő keresztüláramolva frissíti majd meg a vendégeket. A galériáról letekintve a számtalan rendezvénynek otthont adó a tágas tér, a konyha- és bárpultok a befejező szerelésre várnak. „A foci EB-t már óriási képernyőkön tudjuk majd nézni” – mutatta be a teljesen megújult úszóházat Dobó József, a Tisza Dokk Kft. egyik tulajdonosa. „A következő fordulóval a kikötőstégeket hozzuk ki, ahová csónakokat, motoros hajókat is ki lehet majd kötni. Ha minden elkészül, júniustól újra élettel telik meg a Béke és az augusztus 20-i tűzijátékot már én is a galériáról fogom nézni.” Persze addig még rengeteg a dolog, hiszen gondoskodni kell az úszóház megfelelő rögzítéséről, a közművek bekötéséről, és a teljes belső berendezés, a válaszfalak, a nyílászárók és ki tudja még mi minden beszereléséről. A tulajdonosok igyekezetén is látszik, hogy míg a hírek a tápéi jachtkikötőben süllyedő Szőke Tiszáról vagy épp az áradás során a fövenyre sodort szemétről szólnak, addig ők egy új látványossággal, egy igazi természetközeli közösségi térrel kívánják a szegediek és az idelátogatók számára ismét kedveltté tenni a folyó partját. http://www.youtube.com/watch?v=bH9ududl2dI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.