Közélet

Kerényi Imre: Itt az idő, hogy az EU megújítsa önmagát

Kerényi Imre: Itt az idő, hogy az EU megújítsa önmagát

2012. március 16., péntek
Kerényi Imre: Itt az idő, hogy az EU megújítsa önmagát

„Az a gyönyörű ’48-ban, hogy a kivégzett tábornokok nagy része nem is tudott magyarul, ők a magyar szabadságharc eszméjéért keltek fel.” Kerényi Imre Kossuth-díjas rendezővel, a március 15-i ünnepség szőregi díszvendégével ezekről a gondolatokról beszélgettünk.

Akármilyen társadalmi rendszer van, és akárki szállja meg Magyarországot, mindig a nemzeti függetlenség eszméjéért kivívott harc gerincvonalát jelenti március 15. Ilyenkor a magyarság kihúzza magát, és ünnepli a számára legfontosabb eszmét: a szabadság, a nemzeti függetlenség eszméjét. - Ma egyébként különleges nap van. Különleges ismétlődése a régi rítusnak, hogy az egyesült lengyel-magyar „hadak” be fogják mutatni Budapesten ma délután a többség erejét. Ezt azért mondom, mert labanc barátaink – mindig is vannak ilyen nemzetközi magyarok – idecsődítettek néhány franciát, segédcsapatokat, a Libération lap olvasótáborát. Ezeknek ma Budapesten szembe kell nézniük saját gyengeségükkel. Mi nagyon sokan leszünk, remélem, vidékről is sokan feljönnek Budapestre, mert mindig demonstrálni kell, hogy a magyar függetlenség eszméje mindenek fölötti eszme, Brüsszel fölötti is. Most éppen az történik, hogy Brüsszel akarja helyettünk megírni a törvényeket. Köszönjük szépen, mi nagyon jól tudunk törvényeket írni, a magyar népről el lehet mondani, hogy jogász nemzet. Nekünk az ötödik alkotmányunk volt akkor, amikor Angliának megszületett az első. Mi a közjogot több mint ezer éve csináljuk, megtanultuk Bizáncban és Rómában, és gyakoroljuk. Mi voltunk, akik Európában először megalkottuk a vallási türelem rendeletét a tordai országgyűlésen. Elsőként határoztuk meg és írtuk meg törvényben a kápolnai unióban az autonómiát. Mi, magyarok fogadtuk be először a zsidóságot Európában. Közjogi szempontból a magyarokat köszönet illeti, nem pedig bírálat. Köszönjük, imádjuk a brüsszelieket, de bízzák ránk a törvénykezést.

- Beszédében egy kalap alá vette Kun Béláékat, az oroszokat, a megszállókat Brüsszellel. Önként léptünk be az Európai Unióba, senki sem hajtott bennünket, nem kényszerítette ránk az akaratát.

- A Szovjetunióba is önként léptünk, ugye?

(nevetés)

- Erősnek tűnt a párhuzam.

- Lehet, én azt mondom, ez arra vonatkozik, aki fölénk akar nyomakodni. Számunkra mi vagyunk a legfontosabbak. Ha a magyarság nem így gondolkozik, és nem vívja ki a jogát a szuverenitáshoz, akkor a magyarság nincs. Ilyen értelemben vonok párhuzamot Brüsszellel. Egyébként az, amit egy brüsszeli hivatalnok, egy

Nelly Kroes

nevű holland asszony csinál…

- Ő is konzervatív politikus, nem zöld, szocialista vagy liberális, a Fidesszel azonos pártcsalád tagja.

- Konzervatív, de ő kikopott politikus. Vagy amit a lecsúszott „Kón Bandi” művel Magyarország ellen, azt igenis kikérem magamnak. Ha kicsit erősnek is tűnik a párhuzam, ha Nelly Kroesra gondolok vagy

Olli Rehnre

, meggyőződésem, hogy az Európai Bizottsággal komoly baj van.

- Olli Rehn is a Finn Centrumpárt tagja.

- Sokféle konzervativizmus van, másrészt a problémát abban látom, hogy a brüsszeli bizottság tagjait nem választotta meg senki. A pártok a fölöslegessé vált politikusaikat emigráltatják Brüsszelbe, és ott az ő pártjaik érdekeit és csoportérdekeiket képviselik. Véleményem szerint az Európai Unió nem működhet ezen az alapon, hogy annak legfőbb vezetőik sorra kikopott politikusok. Ott van a volt holland miniszterelnök, aki a liberális frakcióvezető. Nyilván nem menne európai biztosnak, ha tudna miniszterelnök lenni, de nem tud, mert megbukott. Az EU biztosokra épülő rendszerével van baj, ezt kellene megváltoztatni. Szavazásnak, választásnak kéne lenni, vívják ki a jogot Európa vezetői, hogy vezessék Európát. Ha nem vívják ki, akkor azt kell mondanunk, ez egy bürokratikus testület kontraszelektált személyzettel.

- Az EU-n kívül van-e alternatíva Magyarország számára?

- Nincsen, ezért azt gondolom, hogy az EU-t kell megváltoztatni, megreformálni. Elég sok év telt el, itt az idő, hogy az EU megújítsa önmagát. Vissza kell térni a de Gaulle-i gyökerekhez.

De Gaulle

és

Adenauer

hirdették meg azt, hogy a nemzetek Európájának a szövetségét kell megalkotni. A nemzetek alkotják meg Európát. Fantasztikusan nagy ívű gondolat. Ha az EU elmegy abba az irányba, hogy a nemzeteket lenyomja, és maga alá gyűrje, akkor nincsen jövője.

- Ezt Magyarországnak kellene kiharcolnia?

- Nem első eset, hogy a magyarok kezdeményezésére jött létre valami nagyszerű dolog. 1848. március 13-án Bécsben tört ki a forradalom, és március 15-én Magyarországon. Nagyon érdekes, hogy a napokban éppen a bécsi pénzügyminiszter asszony volt az, aki a magyarok védelmére kelt. Ma, március 15-én mi, magyarok megvédjük saját függetlenségünket, és igenis bírálatot, kritikát fogalmazunk meg az unióval szemben. Nem azért, mert meg akarjuk ölni az EU-t, hanem mert meg akarjuk gyógyítani. Néha egy kis nemzet pontosabban tudja ezt megfogalmazni. Például ’56-ban halálpontosan fogalmazta meg a kis Magyarország, hogy mi a probléma a kommunizmussal. Úgy látszik, a magyarságnak az a sorsa, hogy időnként ilyen gesztusokban nyilvánítsa meg önmagát.

- Ehhez azért több szövetségesre lenne szükségünk.

- Van, a lengyelek, litvánok itt vannak. Az unió 27 országából…

- A lengyelek Budapestre jövetelét egy jobboldali hetilap szervezte.

- Igen, ők egy lap köré csoportosult lengyel hazafiak. Nem azt kell nézni, milyen párthoz tartoznak, hanem azt, hogy a saját pénzükön 20 vonatot töltöttek meg, és így jöttek Magyarországra. Az EU-nak ez is üzenet, hogy a több évszázada működő lengyel-magyar kapcsolat ma is érvényes. Ezt az uniónak figyelembe kell vennie. Azt szeretném, ha az unió megnemesülne és megjavulna, ha rájönne erre. A nyugat-európai értelmiség nagyon tájékozatlan a kommunizmus bűneit illetően. Ez nem bűn, nekik nem volt tapasztalatuk, viszont mi itt Közép-Európában tudunk valamit, amit átadunk az EU-nak. Az EU bölcsen teszi, ha figyel a közép-európai értelmiségre, mert mi megtapasztaltunk a bőrünkön olyan dolgokat, amiket ők nem. Azt hiszik, hogy a baloldali bűn megbocsátható, mi pedig tudjuk, hogy a baloldali bűn ugyanúgy megbocsáthatatlan, mint a jobboldali. Ilyen alapon gondolom az ekvivalenciát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.