Közélet

Családi délután a Down-szindróma Világnapján + FOTÓK

Családi délután a Down-szindróma Világnapján + FOTÓK

2012. március 21., szerda
Családi délután a Down-szindróma Világnapján + FOTÓK

Családi nappal ünnepelte a Szivárvány Szülő Alapítvány a Down-szindróma Világnapját szerdán. A rendezvény célja, hogy a társadalom befogadóbb legyen: a kórral élő gyerek együtt játszottak egészséges társaikkal.

Huszonegy lufit kapott fel a szél szerda délben a Kálvin térről: ezzel az eseménnyel nyitották meg hivatalosan a Down-szindróma Világnapját Szegeden. Jelképes a szám, utal a Down-kór kialakulásához vezető 21-es kromoszómára. A Százszorszép Gyermekházban tartott rendezvény emberi arcot szeretett volna adni a kórral élőknek, hogy a társadalom úgy lássa őket, mint hasznos, tevékeny és boldog tagjait. Beteg és egészséges kisgyermek együtt fújta a szappanbuborékot és ugyanúgy örült a bohócok ajándékának.

Egyek közülünk

"Nagyot változott a világ az elmúlt pár év alatt, szerencsére jó irányba" - mondta

Szabó János

genetikus professzor, aki a rendezvényen mondott nyitóbeszédet. A professzor szerint 1997-ben indították első rendezvényüket a Down-szindrómával élők elfogadásáért, azóta számos eseménnyel sikerült közelebb hozni a kórral élőket a tőlük idegenkedő társadalomhoz. "Szándékosan Down-szindrómával élőknek, nem pedig Down-kórosoknak hívom őket. Igazán csak az tudhatja, milyen örömöt, szeretetet és boldogságot tud adni egy ilyen kisgyerek, aki felneveli őket. Nélkülük sokkal szegényebbek lennénk mi is" - emelte ki Szabó János.

Szalay Kriszta színművésznő is eljött a rendezvényre, melyre - mint mondta - még mindig nagy szükség van, hiszen bár egyre nyitottabbak vagyunk a Down-szindrómával élők felé, most is akadnak, akik nem ismerik eléggé őket, és emiatt tartanak tőlük. "18 éves koromban két évig egy szeretetotthonban dolgoztam, ahol sok kedves, vidám Down-szindrómás gyerekkel ismerkedtem meg. Sokszor mentünk a kicsikkel sétálni, ilyenkor mindig szomorúan tapasztaltam, hogy az emberek kikerültek minket. Azóta sokat haladtunk a nyugati, toleránsabb felfogás felé, de még mindig van mit tanulnunk" - hangsúlyozta a színművésznő. A rendezvény helyszínén az érdeklődők megtekinthették a „Változó Perspektívák” című fotókiállítást is, mely egyszerű, hétköznapi emberként mutatta be a Down-szindrómásokat. A kiállítás mellett a világnapot ünnepelve színes programokkal készültek: színpadi programokkal és játszóházzal szórakoztatták az egybegyűlteket, a bohócok pedig arcfestéssel és lufihajtogatással lepték meg a gyerekeket. A szerencsések között tombolán tortákat sorsoltak ki, a többiekről pedig a büfé és a koktélbár gondoskodott, ahol alkoholmentes italokat kevertek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.