Közélet

A Jobbik szerint az önfeladás útjára lépett a felvidéki magyarság

A Jobbik szerint az önfeladás útjára lépett a felvidéki magyarság

2012. március 11., vasárnap
A Jobbik szerint az önfeladás útjára lépett a felvidéki magyarság

A Jobbik szerint a korábbi kormányzása idején magyarellenes törvényeket alkotó, Robert Fico vezette Smer fölényes győzelme tovább fogja rontani a felvidéki magyarság helyzetét; az ellenzéki párt úgy véli, hogy a szombati szlovák választások eredménye súlyos figyelmeztetés a magyar kormány és a Kárpát-medence többi magyar közössége számára is.

A Jobbik az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében az egyetlen pozitív eredménynek

Ján Slota

szélsőségesen magyarellenes Szlovák Nemzeti Pártjának (SNS) parlamentből való kiesését nevezi. A voksolás a Jobbik szerint az elkötelezett magyar érdekképviselet újabb súlyos vereségét is eredményezte: a Magyar Koalíció Pártja (MKP) nem jutott be a törvényhozásba. Bekerült viszont a szlovák-magyar békés együttélés fontosságát hirdető vegyespárt, a Most-Híd. "A

Bugár Béla

vezette formációnak az elmúlt két évben lett volna lehetősége, hogy kormánypártként érdemi előrelépéseket tegyen akár a nyelvtörvény, akár az állampolgársági törvény megváltoztatása érdekében, áttörés azonban egyik területen sem történt. A magyarok többsége mégis rájuk szavazott" - írta a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének elnöke a közleményben.

Szávay István

országgyűlési képviselő szerint súlyos figyelmeztetés ez a Kárpát-medence többi magyar közössége számára, és komoly felelősséget ró a külhoni magyar politikai vezetők mindegyikére. "Trianon pusztító következményei egyre inkább visszafordíthatatlannak tűnnek; egyik elszakított nemzetrészünk végveszélybe került, mivel már nemcsak létszámában szenvedett súlyos vesztességet, hanem identitásában is tragikusan meggyengült" - írta a politikus. Az elmúlt évek során ugyanis a párt szerint világossá vált, hogy az "etnikai elv feladása egy nemzeti közösség politikai önszerveződése során valójában az asszimilációs politika elfogadásának első lépését jelenti, és hosszú távon az egész közösség önfeladásához vezet". Súlyos figyelmeztetést jelentenek az eredmények a magyar kormány számára is - áll a közleményben. "Hogyan is várjuk el az elcsatolt területeinken élő nemzettársainktól, hogy bátran és büszkén vállalják magyarságukat, ha eközben nem érzik a hátuk mögött az anyaország védelmét és határozott kiállását, nem érezhetik azt, hogy Magyarország érdemben fellép az őket ért jogsértések ellen? Hogyan bízhatunk a megmaradásban akkor, amikor nem kapnak segítséget és támogatást a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok?" - tette fel a kérdéseit a Jobbik. Az ellenzéki párt szerint a magyar kormánynak ideje szakítania a megalkuvással, az önfeladást elősegítő diplomáciával, és végre a leghatározottabban ki kell állnia az elszakított magyarság érdekében. A szombati szlovák parlamenti választásokon elsöprő győzelmet aratott Robert Fico pártja, a baloldali Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) a szavazatok 94,84 százalékos összesítése alapján. A szlovákiai magyarok voksaiért versengő két párt közül csak az egyik, a Bugár Béla vezette Most-Híd tudta átlépni a törvényhozásba való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. A Most-Híd 6,94 százaléknyi szavazattal 13 parlamenti mandátumhoz jutott. A Magyar Koalíció Pártja (MKP),

Berényi Józseffel

az élén a 2010-es választásokon elért 4,3 százaléknál ugyan jobban szerepelt, de a választók az MKP-ra most leadott voksainak százalékaránya - 4,52 százalék - ezúttal sem lett elegendő a törvényhozásba való bejutáshoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.