Közélet

Leszerződtek az első önkéntes műveleti tartalékosok

Leszerződtek az első önkéntes műveleti tartalékosok

2012. február 3., péntek
Leszerződtek az első önkéntes műveleti tartalékosok

Aláírták a szerződésüket az első önkéntes műveleti tartalékos katonák pénteken a fővárosban, a honvédség hadkiegészítő és nyilvántartó parancsnokságán.

Az eseményen jelen volt

Benkő Tibor

vezérkari főnök, aki a tartalékosoknak azt mondta: a szerződéskötéssel az első 20 műveleti tartalékos megkezdheti a szolgálatot. "Ez megpróbáltatást és kihívást jelent, amit nekik és családjuknak is vállalniuk kell" - tette hozzá. A vezérezredes szerint egy hónap leforgása alatt négyezren regisztráltatták magukat az önkéntesi rendszerbe, a hónap végére akár négyszáz emberrel szerződést is köthetnek. A jelentkezők egészségügyi, fizikai, pszichikai felmérésen esnek át és nemzetbiztonsági szempontokból is meg kell felelniük. A négyezernyi regisztrált közül ezernyolcszázan voltak katonák, közülük ezerötszáz mentesülhet a szolgálati nyugdíjukat sújtó tizenhat százalékos adó alól. A jelentkezők közül ezerhétszázan civilek és közülük hétszázan soha nem voltak katonák, még sorkatonák sem - sorolta a vezérezredes. Benkő Tibor emlékeztetett:

Hende Csaba

honvédelmi miniszter 2010 őszén döntött az önkéntes tartalékos szolgálat létrehozásáról. A következő év januárjában már szolgálatba is állt az első kétezer, védelmi tartalékos katona, akik a katonai objektumok védelméért felelnek. Hende Csaba egyébként tavaly decemberben jelentette be, hogy idén januárjától már nem csak őrző-védő feladatokra veszik fel az önkéntes tartalékosokat. A jelentkezőkkel először nyolc hónapra kötnek szerződést, amiből hat hónap a próbaidő; a szerződés aláírásától a jelentkező bármikor behívható tényleges katonai szolgálatra - mondta. A Honvédelmi Minisztérium tervei szerint a teljes tartalékos rendszer 2014-re áll majd fel mintegy 8000 önkéntessel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.