Közélet

Határokon átnyúló közös értékeink + FOTÓK

Határokon átnyúló közös értékeink + FOTÓK

2012. február 21., kedd
Határokon átnyúló közös értékeink + FOTÓK

Január elsején indult és 22 hónapig tart az a program, amelynek keretében Deszk, Tiszasziget, Törökkanizsa és Verbász több mint 275 ezer eurós támogatást nyert közös idegenforgalmi örökségünk, közös értékeink megőrzésére, bemutatására.

Január elsején indult és 2013. október 31-ig, tehát 22 hónapig tart az a Magyarország—Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló MUTHER-2, HUSRB/1002/212/157 című projekt, amelynek keretében a Deszki Településüzemeltetési Nonprofit Kft. együttműködő partnereivel, a helybeli Bánát Egyesülettel, a tiszaszigeti önkormányzattal, Törökkanizsa Község Önkormányzatával, Verbász város önkormányzatával több mint 275 ezer eurós támogatást nyert közös idegenforgalmi örökségünk, közös értékeink megőrzésére, bemutatására. A deszkiek rutinos pályázóknak számítanak, hiszen egy korábbi, Törökkanizsa és Deszk oktatási együttműködése című projekt keretében alig néhány hete felújították a leromlott állagú régi szerb iskolát, amely a mai kor elvárásainak megfelelően közösségi rendezvények, programok lebonyolítására is alkalmas.

Verbász is bekerült az új projektbe

A tavaly év végén kifutott turisztikai együttműködés keretében – ez volt a MUTHER-CSNB projekt - a Deszki Településüzemeltetési Nonprofit Kft., a Bánát Egyesület, a tiszaszigeti önkormányzat, a törökkanizsai önkormányzat, valamint a Törökkanizsai Vidékfejlesztési Központ egy határon átnyúló turisztikai útvonal kialakításán dolgozott Törökkanizsa és Deszk között. Tiszaszigeten Határőrizeti Emlékpark került kialakításra, Deszken pedig - méltó példát mutatva - a bezárt szerb temetőt alakították át emlékparkká. Új kerítéssel, több mint 2700 fa és cserje elültetésével, pihenőhely kialakításával, tájékoztató táblákkal a temető méltóképpen őrzi és mutatja be a település, a térség és a közösség múltját. Verbász bevonásával most egy új projektbe kezdtek, amelynek ünnepélyes megnyitóján a felek ismertették a térségükben tervezett programokat.

Radvánszky Antal

projektmenedzser elmondta, többek között közösségi rendezvényeket, turisztikai infrastrukturális fejlesztéseket, népi mesterségeket, gasztronómiai fesztivált, templomfelújítást, tájház kialakítását és gyűjteményének gyarapodását, szerb és magyar lakodalmas bemutatását finanszírozza a projekt.

Szerelmesek szigete

Tiszasziget alpolgármestere, Ferenczi Ferenc elmondta, mind a két MUTHER-pályázat rendkívül eredményes volt a település számára. Ezúttal Májusi Fesztivált terveznek, amelynek keretében magyar lakodalmat mutatnak be, az ünnepségre várják a határon túli települések részvevőit. Elkészül egy szabadtéri régészeti és egy halászati múzeum is. Az első az avar kori leleteket mutatja be, a halászati pedig a halfajtákat, a halászati tárgyakat, eszközöket, horgászati módszereket, a vízi élővilágot ismerteti meg az érdeklődőkkel. A bányatóban terveznek egy sziget kialakítását, amely a szerelmesek találkozóhelye lesz. Egy ősrégi legenda szerint ugyanis még a török időkben esett meg, hogy a szülők ellenezték a két szerelmes fiatal pár egybekelését. Megszöktek otthonról, bujkáltak, a lány pedig a települést körbe ölelő mocsarakban lelte a halálát. Ma is Bojan/Bojankának hívják a helybeliek ezt a részt. A tragikus sorsú fiatalok emlékét idézi fel a szerelmesek szigete és az ott létesülő szerelememlékmű. Törökkanizsa képviselője, Predrag Beric projektmenedzser rendkívül pozitívan értékelte már az eddigi együttműködést is. Ezúttal egy nemzetközi nyári gasztronómiai fesztivált terveznek a Tisza partjára, amelyen bemutatják a térség hagyományos ételeit, a vidék kulináris értékeit. A 19. században épült templom jelentős szerepet tölt be a város közösségi életében, ezért annak, valamint a művelődési háznak a felújítása is szerepel a pályázatban. A multifunkcionális projekt sikeresen tükrözi a város lakóinak különböző érdeklődését.

Deszki szerb lakodalom

A társulás új tagját, a verbászi önkormányzatot Jelena Petrov képviselte. Ők régi népi mesterségek felelevenítésével, műhelyek kialakításával és berendezésével, kézműves foglalkozásokkal idézik fel a népművészeti hagyományokat. Szerveznek egy 3 napos Pannon vásárt is, ahol kizárólag népművészeti tárgyakat kínálnak eladásra, továbbá minden nemzetiség tárgyi és szellemi kultúráját bemutatják. Egy audioarchívumot is kialakítanak, s ha marad pénz, berendezik új számítógépekkel, DVD-kel, tévékkel. A deszki Bánát Egyesület a magyar és a szerb kultúra jobb megismerése érdekében egy igazi, hagyományos szerb lakodalmat tervez őszre. Van rá esély – fogalmazott Brczán Krisztifor elnök –, hogy a zentai származású vőlegényjelölt és a helyi néptáncegyüttesben táncoló lány nem csak a buli kedvéért, hanem igazából egybekelnek, így sokkal hitelesebb lenne a világra szóló esemény. Ez a második közös projekt arra hivatott, hogy megtöltse tartalommal és élettel az előző pályázati pénzekből felújított szerb iskola és közösségi ház gyönyörű épületét. A 22 hónapra tervezett elképzelések ismertetése után a jelenlévők megtekintették Ivo Andric szerb író, költő életét és munkásságát bemutató kiállítást, amely bejárta szinte egész Európát, eljutott az ENSZ székházába, majd Budapest után Deszkre is elhozták. A Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ nevében Milan Djuric ismertette a tárlat jelentőségét, majd Orcsik Roland, a SZTE Szláv Intézet munkatársa méltatta a Nobel-díjas író munkásságának jelentőségét és aktualitását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.