Közélet

Óriási migrációs nyomás nehezedik a szerb-magyar határszakaszra + FOTÓK

Óriási migrációs nyomás nehezedik a szerb-magyar határszakaszra + FOTÓK

2012. február 10., péntek
Óriási migrációs nyomás nehezedik a szerb-magyar határszakaszra + FOTÓK

Górcső alatt az Európai Unió határigazgatása

Tavaly a zöldhatáron 2800, míg a határátkelőhelyeken 1000 határsértőt füleltek le, és idén januárban több elfogás történt, mint a tavalyi év azonos időszakában. Az embercsempészek ma 3-5 ezer eurót kérnek egy-egy útért – derült ki egy szegedi szakmai tanácskozáson.

A schengeni övezet és a külső határok: górcső alatt az Európai Unió határigazgatása címmel az Europe Direct Szeged irodája, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Európa-tanulmányok Központja és a budapesti Francia Intézet közreműködésével magyar és francia kétnyelvű konferenciát rendeztek az SZTE Rektori Hivatal dísztermében. A megnyitón

Trócsányi László

egyetemi tanár, párizsi magyar nagykövet köszöntötte a diplomáciai testület képviselőit, a megjelent szakembereket és az érdeklődő egyetemi hallgatókat. A rendkívül aktuális téma 1985-re vezethető vissza, amikor Schengenben az Európai Gazdasági Közösség öt tagja, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Franciaország és a Német Szövetségi Köztársaság képviselői aláírtak egy megállapodást a részt vevő államok közötti közös határaikon gyakorolt ellenőrzés fokozatos megszüntetéséről. A megállapodás még csak egyszerűsítette a határátlépés formaságait, de már kilátásba helyezte a határok teljes lebontását is. A megállapodás és az egyezmény végül teljes mértékben 1995-ben lépett hatályba az öt alapító, valamint Spanyolország és Portugália részvételével. Később más államok is csatlakoztak a schengeni övezethez. A Schengeni Egyezmény az Európai Unió első és harmadik pillérének része lett, amely elsősorban a belső határőrizet megszüntetését és a külső határok közös ellenőrzését jelenti. Az egyezménynek nem minden unióbeli ország tagja, és vannak nem EU-beli tagjai is. A jelenlegi schengeni határok összesen 24 országot érintenek. A nagykövet elmondta – elsősorban politikai megfontolásból és a megnövekedett migrációs nyomás hatására – egyre többen sürgetik a Schengeni Egyezmény reformját és a határellenőrzés újrafogalmazásának szükségességét. Magyarország semmiképpen sem érdekelt abban, hogy lezárják a határokat és korlátozzák az unión belüli szabad mozgás lehetőségét. Elemi érdekünk, hangsúlyozta, hogy azok a szomszédjaink is mielőbb teljesítsék az elvárt kritériumokat és bekerüljenek a schengeni övezetbe, akik ma még csak az ajtaján kopogtatnak. A tanácskozás ennek a témakörnek a politikai, földrajzi, geopolitikai, határrendészeti, migrációs aspektusát járta körbe.

Schengen kapuja

A konferencia délelőtti részében Éberhardt Gábor rendőr alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Kirendeltségvezetője tartott előadást a rendőrség és vámügyi szervek együttműködéséről a bevándorlás területén, továbbá a magyar-szerb határon való ellenőrzés tapasztalatairól. Az ország legerősebb migrációs nyomása nehezedik a szerb-magyar határszakaszra, és ez a jövőben sem fog javulni, sőt hullámzó emelkedés várható – hangsúlyozta az alezredes. A kirendeltség állománya mintegy 62 kilométeres határszakaszon, öt határátkelőhely forgalmának ellenőrzésével és tíz település közigazgatási területén végzi feladatát. A schengeni övezet külső kapujaként a szerb-magyar határszakasz és vele a Szeged Határrendészeti Kirendeltség szerepe felértékelődött, s immár nem csupán a hazai, hanem a nemzetközi figyelem fókuszába is került. Éberhardt Gábor elmondta: az észak-afrikai országokban bekövetkezett társadalmi változások nyomán már a tavasszal prognosztizálható volt, hogy erősödni fog a migrációs nyomás a szerb-magyar határszakaszon. Az alezredes arról is beszámolt: tavaly a zöldhatáron 2800, míg a határátkelőhelyeken 1000 határsértőt füleltek le, és idén januárban több elfogásuk volt, mint a tavalyi év azonos időszakában. Az okok között a rendőr alezredes egyebek mellett a 2010-es szerb vízumliberalizációt említette hozzátéve, hogy „bármi is történik a világban, az előbb vagy utóbb ezen a határszakaszon is lecsapódik”.

Tolmácsolásra 2,5-3 millió forint

A határsértők között megtalálhatók a spontán migránsok, akik minimális pénzzel fölszerelkezve, vasúti sínek, töltések mentén vágnak neki a zöldhatárnak, sokakat viszont embercsempészek próbálnak bejuttatni Magyarország területére. Néhány éve az embercsempészek 200-300 eurót kértek egy-egy útért, mára a tarifa 3-5 ezer euróra emelkedett – tette hozzá. A migránsok zöme, körülbelül kilencven százaléka gazdasági menekült és tíz százalékuk kér menekült státuszt, mert konfliktusos országból érkezik. Széles palettát mutat a migránsok nációja, negyvenhat országból érkeznek: zömmel koszovóiak, afgánok, palesztinok, szomáliaiak – mondta el az alezredes. Így nem is mindig egyszerű tolmácsot szerezni melléjük. Nem ritka, hogy egy-egy egzotikusabb nyelv miatt Debrecenből kell tolmácsot hívni, ennek a költsége többször havonta eléri a 2,5-3 millió forintot. Minőségi változás is bekövetkezett a migrációban, míg a spontán, egyedül érkezők ritkábbak, egyre többen jönnek nagyobb csoportokban, és egyre több köztük a gyermek. Tavaly a zöldhatáron elfogottak már harminc százaléka volt gyerek, ezért gyermekekre szabott előállító helyiséget is ki kellett alakítania a kirendeltségnek – mondta el a szakember. Az alezredes szerint az is jellemző, hogyha egy határsértő lebukik, akkor újra, többször is próbálkozik. A bírói gyakorlat szerint az első próbálkozás beutazási tilalommal jár, a második azonban már bűncselekmény, amely általában felfüggesztett börtönbüntetést von maga után, a sorozatos visszaesőket pedig már leültetik.

Hőkamera, szívdobbanás-érzékelő

Az erősödő migrációs tendencia óriási kihívást és erőfeszítést jelent a szerb-magyar határszakaszon dolgozó határrendészeknek, akik nem is bírnák ezt a tempót segítség nélkül. Az alezredes közölte, hogy a kirendeltséghez erőket csoportosítottak át a Készenléti Rendőrség állományából, és technikai fejlesztéseket is végrehajtanak. Az eddig is eredményesen használt röszkei stabil hőkamera mellett hasonló berendezést telepítenek Tiszaszigetre és jövő tavasszal Ásotthalomra is. A három hőkamera a megye teljes, 62 kilométeres határszakaszát belátja majd. Éberhardt Gábor elmondta: itthonról, a Készenléti Rendőrségtől is kaptak megerősítést: helikoptert, lovasrendőröket, vízi rendészeket, ugyanakkor külföldről is érkezik támogatás. Németországból például kaptak szívdobbanás-érzékelő eszközt, amelynek segítségével a nagyobb járművekben, például a kamionokban megbúvókat lehet észlelni. A szerb kollégák és a schengeni tagállamok is delegáltak kollégákat erre a határszakaszra. A minőségfejlesztés területén tett erőfeszítéseiért tavaly júniusban IIASA-SHIBA díjban részesült a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Szegedi Határrendészeti Kirendeltsége. A kirendeltség vezetése és állománya büszke a nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő díj elnyerésére, hiszen Magyarországon a szegedi az első olyan Határrendészeti Kirendeltség, amely ebben az elismerésben részesült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.