Közélet

Bohács Zsolt: A város érdekében meg tudtunk állapodni

Bohács Zsolt: A város érdekében meg tudtunk állapodni

2012. február 24., péntek
Bohács Zsolt: A város érdekében meg tudtunk állapodni

Hatórás heves vitát követően megegyezett a két nagy frakció, így minden bizonnyal jövő hét pénteken elfogadják Szeged idei költségvetését. Végül mindkét fél engedett, s Bohács Zsolt Fidesz-KDNP-s frakcióvezető szerint már csak apróbb finomításokra van szükség a konszenzushoz.

A városi cégek (IKV Zrt., Ritek Zrt., Dorozsmai Nagybani Piac Kft.) 540 millió forint osztalékot fizetnek be a büdzsébe, a polgármesteri hivatal pedig 100 millió forintról mond le, s 18 főt bocsát el – ez az eredménye

a pénteki közgyűlés költségvetést érintő vitájának

.

Botka László

MSZP-s polgármester közölte, jövő hét szerdán nyújtja be a költségvetési rendeletet, a rendkívüli ülés pedig pénteken 9 órakor kezdődik. Habár az elmúlt hetekben folyamatosan egyeztetett a szocialista és a polgári frakció, minden részletben nem tudtak megállapodni – értékelte a hatórás vitát

Bohács Zsolt

, a Fidesz-KDNP frakció vezetője.

Mindkét fél engedett

„A szópárbaj során látszott, hogy a mai napon biztosan nem fogjuk tudni elfogadni a város idei évi költségvetését, hiszen nagyon eltávolodtak egymásról az álláspontok. Az is világos volt, hogy ha bizonyos sarkalatos kérdésekben meg tudunk állapodni Botka László polgármesterrel, akkor lesz egy olyan költségvetésünk, ami mindkét nagy párt számára elfogadható, s a város lakosainak érdekeit fogja képviselni. Ezt próbáltuk finomítani, illetve mindkét fél engedett bizonyos szempontokból” – közölte. Arra a kérdésünkre, hogy a zárt ajtók mögötti tárgyalás eredményének fényében mi értelme volt hosszú órákon keresztül személyeskedésektől sem mentes vitát folytatni, a frakcióvezető elmondta, vannak olyan esetek, amikor ki kell beszélnie az embernek az elmúlt időszakok sérelmeit, illetve el kell mondania véleményét. „Valóban lehet, hogy kicsit fölöslegesnek tűnik hat órán keresztül vitát folytatni, s utána bejelenteni, hogy megegyeztünk, de mindkét fél tudta, hogy megállapodás nélkül nincs költségvetés” – tette hozzá.

A részletek finomítása a következő napok feladata

A Fidesz-KDNP frakció költségvetési módosító javaslatait 46 pontba szedve nyújtotta be

Haág Zalán

képviselő. Ezeket később a vagyongazdálkodási és a városüzemeltetési bizottságon finomította a jobboldali többség. Stratégiai célként a lakókörnyezeti fejlesztéseket, a városrészi beruházásokat (úgy mint úthálózat-rekonstrukció, kiskerti útfejlesztés, játszótér-felújítások stb.), illetve a részönkormányzatok támogatását határozták meg az önkormányzati cégek működőképességének biztosítása mellett. „A képviselőcsoport elképzeléseinek döntő részét meg tudjuk valósítani. Ez jóval több, mint amit tavaly el tudtunk érni” – értékelt a frakcióvezető. Bohács Zsolt leszögezte, nehéz esztendő elé néz a város, és a következők sem lesznek könnyebbek, de bízik benne, akkor is sikerül olyan költségvetést elfogadni, ami Szeged érdekeit szolgálja. Mint megtudtuk, a jövő hét pénteki közgyűlésig még több alkalommal tárgyalóasztalhoz fognak ülni a felek, s ahogy a Fidesz-KDNP frakcióvezetője fogalmazott, finomítani kell ugyan bizonyos részleteket, de a lényeges kérdésekben már megszületett a konszenzus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.