Közélet

Bauer Tamás: a DK új színt hozott vissza a politikába

Bauer Tamás: a DK új színt hozott vissza a politikába

2012. február 29., szerda
Bauer Tamás: a DK új színt hozott vissza a politikába

Arra alakult a Demokratikus Koalíció, hogy új színt vigyen a politikába, vagyis visszahozza azt, ami jellemező volt az 1990-es években – jelentette ki Bauer Tamás közgazdász, a DK elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

„Húsz évvel ezelőtt a politikai tevékenység lényege nem a saját előnyök keresése, hanem tényleg az ország javának a szolgálata volt. Miközben szinte minden pártban előtérbe került az, hogy miként lehet országos és önkormányzati pozíciókat szerezni, és háttérbe szorult az, amikor elkezdtük ezt az új demokratikus politikát” – jelentette ki

Bauer Tamás

, az egykori SZDSZ alapító tagja. A Demokratikus Koalíció alelnöke ezt a kilencvenes évekre jellemző politikai magatartást látja viszont a DK-ban. A közgazdász úgy látja, a „romantikus kapitalizmus” különböző változatai kerültek előtérbe a parlamenti pártoknál, így a parlamenti demokráciával szembeni kételyek, illetve szitokszóvá vált a liberalizmus, miközben a liberális értékeket mindenki a magáénak vallja Európában. „Ma a pártok abban jeleskednek, ki tudja jobban képviselni Magyarország feltételezett érdekeit az Európai Unióval szemben. Van, aki ezt szavazatával juttatja kifejezésre, s van, aki a retorikájával” – jegyezte meg. Bauer szerint végül ez hívta életre a Demokratikus Koalíciót, amit a közgazdász szociálliberálisként titulált. „A Demokratikus Koalíció liberális, amennyiben szemben áll az állam túlhatalmával, ugyanakkor szociális, mert szemben áll azzal, hogy a legszegényebbeket üsse az állam” – közölte. A közgazdász bírálta a Fidesz politikáját, szerinte rátelepszik az élet szinte minden területére. Szélsőségesen antiszociálisnak is nevezte a kormánypártot. Példaként elmondta, a DK ellent mond annak, hogy amennyiben takarékoskodni kell, akkor a gyógyszerkasszából vonnak el pénzt.

Orosz Gábor

, a DK szegedi koordinátora elmondta, pontosan három hónapja alakult meg helyi szervezetük, s november 29-e óta megkétszerezték tagjaik számát, most mintegy 90-en vannak, míg országos szinten 4500 tagot számlál a Demokratikus Koalíció.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.