Közélet

A TIK-ben vettek búcsút Szabad Gábortól + FOTÓK

A TIK-ben vettek búcsút Szabad Gábortól + FOTÓK

2012. február 23., csütörtök
A TIK-ben vettek búcsút Szabad Gábortól + FOTÓK

Az etióp merényletben életét vesztett Szabad Gábor egyetemi adjunktustól vettek végső búcsút kollégái, barátai, egykori betegei és ismerősei csütörtök délután a Tanulmányi és Információs Központban. A TIK Kongresszusi termében több száz ember gyűlt össze, hogy megemlékezzen az orvosról.

Több száz ember érkezett csütörtök délután a TIK-be, hogy részvétét fejezze ki

Szabad Gábor

egyetemi adjunktustól, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika orvosától. A férfit január 17-én hajnalban

öltek meg terroristák

az etióp-eritreai határnál, az Erta Ale vulkán közelében. A gyilkosság körülményeit még vizsgálják, az elkövetők nagy valószínűséggel túszszedő akció közben támadtak a kirándulókra.

Jó hírneve a határon is túljutott

A tragikus körülmények között elhunyt, nagybecsű orvos búcsúztatására több száz ember érkezett: barátai, családja, ismerősei mellett egykori betegei és sporttársai is felszólaltak a rendezvényen. "Egy lábműtét miatt látogattam a bőrklinikára, itt ismerkedtem meg Szabad Gábor doktor úrral. Kimondhatatlan türelemmel, odaadással és emberséggel fordult hozzám, és a többi betegéhez is. Nem csak kiváló orvos, kiváló ember is volt ő" - mondta a könnyeivel küzdve Farkas József, az orvos egyik betege. Mint mondta, különösen nagy fájdalom számára, hogy amíg ő egészségesen és gyógyultan érkezhet ide, háláját már soha nem tudja kifejezni doktorának. Hangsúlyozta: betegsége miatt gyakran látogatott a klinikára, ahol sok emberrel megismerkedett, Szabad Gáborról azonban mindenki szeretettel és tisztelettel beszélt. Jó híre az ország határain túlra is elért, rengeteg betege volt Szerbiából, Horvátországból is. "Halálával hatalmas űrt hagyott maga után, bízunk benne, hogy lesz még egy olyan utódja, aki ilyen törődéssel és szeretettel viseli majd gondunkat" - mondta Farkas József. Kollégái kiváló orvosként emlékeztek vissza rá, akire szakmailag és emberileg is követendő példát mutatott. Borzasztó, hogy az az ember, aki ennyi ember életén segített, nem kaphatott idejében orvosi segítséget, amikor szüksége lett volna rá - emelték ki. Egykori gimnáziumi osztálytársai, egyetemi barátai szintén eljöttek, hogy leróják tiszteletüket a megemlékezésen. A számtalan közös élményen keresztül mutatták be a hallgatóságnak az orvosi köpenyt levetett, élettel teli magánembert, aki családjával és szeretteivel bejárta a világot. "Mindig előre tekintettél, új célokat tűztél ki magad elé. Emellett a családodról és a barátaidról sem feledkeztél meg soha, mindig tudtál rájuk időt szakítani" - idézték fel az orvos emlékét.

A felhők felett kirándul tovább

Számos sport képviselői is eljöttek, hogy edzőtársaik nevében is kifejezzék fájdalmukat az őket ért veszteség miatt. Szabad Gábor elvesztésével a cselgáncsozók, a hegymászók és a jégkorongozók is kevesebben lettek. Szalontai Csaba ez utóbbi sportág képviseletében mondott beszédet. "Ismét egy jó emberrel lettünk kevesebbek, aki imádta a családját, a barátait, és akire méltán lehetett büszke az édesapja. Gábor a barátaival együtt indult el túrázni, ezt az útját azonban a felhők felett, nélkülünk folytatja" - hangsúlyozta. A megemlékezés végén az egybegyűltek egy perces néma felállással fejezték ki tiszteletüket a fiatalon elhunyt orvos felé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.