Közélet

A cég, amely Szeged sportéletét egyengeti

A cég, amely Szeged sportéletét egyengeti

2012. február 21., kedd
A cég, amely Szeged sportéletét egyengeti

Szeged sport- és rekreációs életében kiemelt szerepet tölt be Szegedi Sport és Fürdők Kft., amely 16 intézményt – sportuszoda, sportcsarnok, jégpálya, Anna fürdő stb. – üzemeltet, és idén szinte minden hónapban tart egy nívós rendezvényt valamelyik létesítményben, mint amilyen a Mojszejev Balett előadása vagy épp a Republik-koncert. A cég ügyvezetőjével, Károlyfalvi Zsolttal beszélgettünk.

- 2011 áprilisában vette át a céget, mi volt az első feladata a vállalatnál?

- Mióta a Sport és Fürdők élére kerültem, közel 10 hónap telt el. Volt egy nehéz anyagi örökség, hiszen több mint 60 millió mínusszal fordult a cég, ehhez még a 2011-es üzleti tervben mintegy 21 millió mínuszt terveztek. A vállalat 16 létesítményt üzemeltet, sok ezer emberrel áll napi kapcsolatban, több mint 200 dolgozónk van igencsak szerteágazó feladattal, a sportlétesítményi karbantartástól a gyógyászati tevékenységig bezárólag. Az első fő feladatom ennek a színes rendszernek a feltérképezése, megismerése, majd ezután a működésének racionalizálása volt.

- Hogyan kezdte a takarékoskodást? Hiszen ha jól tudom, a 2011-es évben 60 millióval kevesebből gazdálkodott, s így is 20 millió plusszal zárta a cég az évet.

- A takarékoskodást a személyi kérdések tekintetében és a műszaki fejlesztések területén kezdtük. Előbbi a legkényesebb kérdés, de próbáltuk úgy megoldani, hogy ne kelljen leépíteni, a fejlesztéseket pedig elhalasztottuk, csak a szükséges állagmegóvó beruházásokat végeztük el. Sikerült pozitív mérleggel zárni a 2011-es évet, viszont a 2012-es évben ugyanerre a támogatásra szükségünk lesz, mert az említett elhalasztott műszaki fejlesztéseket egyszer el kell végeznünk.

- Önök a kiemelt önkormányzati sporttámogatású csapatoknak ingyen biztosítják a létesítményeiket.

- Igen, de erre van egy céltámogatás, ez az összeg nem változott már évek óta, a rezsiköltségek azonban minden januárban emelkednek valamennyivel. Cégünk a költségvetés készítéséhez benyújtott igényét ennek mértékében emelte csak. Ráadásul a támogatott csapatok körébe beléptek újabbak is, így tovább növekedett a kiadási oldal. Általános támogatás körében nem kértünk több pénzt.

- Mekkora nagyságú ez a támogatás?

- Kapunk 105 millió forint céltámogatást az önkormányzattól a kiemelt csapatokra, de ha ezt piaci áron értékesítenénk, ennek a sokszorosa folyhatna be. És itt még nem számoltunk azzal, hogy amíg a nagycsapatoknak biztosítjuk a létesítményhasználatot, addig erre az időszakra a nagyközönségnek nem tudjuk megnyitni a sportpályákat, uszodát.

- Maradjunk az uszodánál, mit lehet tudni az új uszoda építéséről?

- Vannak komoly tervek, elindult egy kezdeményezés, ami a társasági adók sportfinanszírozásra fordítható részét használná ki. A szakmai véleményünket már kikérték, hiszen évtizedes múltunk van uszodagépészet, működtetés területén, és hosszú távon el tudom képzelni, hogy részt veszünk az üzemeltetésében.

- És mi lesz azokkal a szükséges felújításokkal?

- 2011-es évre, ahogy már mondtam, nem kapott támogatást felújítási munkálatokra a cég, erre az évre is jeleztük igényünket. Ezek teljesen indokolt fejlesztések lennének. Ez a céltámogatás és az általános támogatás felett lévő forráslehetőség. Ezt az igényünket idei évre is megjelöltük. Az önkormányzat felől a benyújtott tervünket követően költségcsökkentési igényről érkezett jelzés, de kevesebb összegből nem tudjuk ellátni a feladatainkat.

- Hol kezdene a cég először felújításba, ha lenne rá anyagi forrás?

- Nehéz lenne elsőbbséget meghatározni, de talán az Anna fürdőben. Szeretnénk megtartani a kialakult vendégkört a rekreációhoz kapcsolódóan, de ehhez kellenek bizonyos beruházások. Amire muszáj lenne még költeni, a városi stadion, a műjégpálya és a Sziksósfürdő Strand és Kemping. Utóbbi létesítményünk állapota felér egy időutazással, a hetvenes évek hangulata érezhető. Igaz most divatos a retró jelenség, de turisztikailag bizony lehetne bevételnövelő beruházásokat végezni a fürdőn. A jégpálya pedig eszi az energiát, egy komplett szigetelésre lenne szükség, amivel 20-30 százalékkal csökkenthetnénk a fenntartási költségeket. Szegeden szinte minden korosztállyal a sport és rekreáció legszélesebb skáláján találkozunk. Ezért fontos, hogy a szolgáltatásainkat megfelelő szinten tudjuk tartani, ehhez pedig azt kell, hogy a költségvetésből az igényelt összeget megkapjuk.

- A Szegedi Sport és Fürdők Kft. nagyobb programok szervezésében, lebonyolításában is részt vesz.

- A 2011-es évben kevés program valósult meg, sokan visszamondták, de most úgy néz ki, hogy a 2012-es évben minden hónapra jut egy-egy nagyobb rendezvény. Januárban volt az X-Faktor a sportcsarnokban, februárban a Davis Kupa, márciusban jön a Mojszejev Balett, ezt egy Republik-koncert követi, a jégpályán pedig az Edda és a Bikini lép majd fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.