Közélet

189 milliárdos tartozás járt a megyei és fővárosi intézményekkel

189 milliárdos tartozás járt a megyei és fővárosi intézményekkel

2012. február 29., szerda
189 milliárdos tartozás járt a megyei és fővárosi intézményekkel

Az állam az év elején 757 volt megyei, illetve fővárosi önkormányzati intézményt vett fenntartásba, amelyek működtetésével összesen 189 milliárd forintos tartozást is magára vállalt - közölte Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter szerdán, Kolber István, a Demokratikus Koalíció független országgyűlési képviselőjének írásos választ igénylő parlamenti kérdésére reagálva.

A tárcavezető kimutatása szerint az állam megyénként átlagosan 9,94 milliárd forintos tartozást örökölt, a legkisebb 2,37 milliárd forintos kintlévőség Győr-Moson-Sopron megyéből, míg a legnagyobb, 19,1 milliárd forintos hátralék Pest megyéből származik.

Navracsics Tibor

válaszából kiderül, az állam legnagyobb számban oktatási intézményeket vett át, összesen 240-et, míg egészségügyi létesítményből 66-ot vont fenntartása alá. Emellett gazdálkodási, környezetvédelmi és vízüggyel kapcsolatos intézmények közül 220 került az államhoz, a szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi intézményekből 147, közművelődési létesítményekből pedig 84. A legtöbb, összesen 69 intézmény Pest megyéből került az államhoz, majd a sorban Bács-Kiskun (57 intézmény), Fejér (55 intézmény) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (53 intézmény) következik. A dokumentumból kiderül, a változások a fővárosi önkormányzati intézmények közül tizennégyet érintettek.

Kolber István

a fentieken kívül arra is kíváncsi volt, hogy az állam mekkora vagyont vett át a megyéktől, illetve a fővárosi önkormányzattól. Navracsics Tibor erre azonban nem tudott válaszolni, mivel, mint írta, az átvett vagyon felmérése még folyamatban van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.