Közélet

Több száz lengyel tüntetett Magyarországért

Több száz lengyel tüntetett Magyarországért

2012. január 17., kedd
Több száz lengyel tüntetett Magyarországért

Több százan vettek részt a Magyarországot támogató szimpátiatüntetésen kedden az Európai Bizottság varsói székháza előtt, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság párt parlamenti képviselői szervezésében, s a tüntetők egy tiltakozó levelet is továbbítottak az EB elnökének.

A varsói uniós iroda előtt magyar és lengyel zászlókkal és a magyarokat támogató transzparensekkel sorakoztak fel a tüntetők. Többször elhangzott az "Isten áldd meg a magyart! Isten áldd meg Lengyelországot!", és az "El a kezekkel Magyarországtól!" felhívás is.

Arkadiusz Czartoryski

parlamenti képviselő felolvasta az EB elnökének írt levelet, melyben "egy szabad nemzetre és szabad országra gyakorolt nyomás ellen" szólaltak fel. A levelet öt ellenzéki törvényhozási képviselőn kívül a tüntetés több mint kétszáz résztvevője is aláírta, és a tiltakozást az EB varsói irodáján keresztül továbbították

José Manuel Barroso

bizottsági elnöknek.

Polak, Węgier, dwa bratanki

Czartoryski hangsúlyozta, hogy "Magyarországnak elvitathatatlan joga saját fejlődési útjának megválasztása". Szerinte a magyar jogszabályok módosítására vonatkozó követelések ellentmondásban vannak az uniós tagsági jogokkal. "Elképzelhetetlen, hogy az EB, amelynek nincs olyan demokratikus mandátuma, mint a magyar parlamentnek és a magyar kormánynak, pénzbírságokkal zsaroljon egy szabad országot" - mondta. A tüntetésen

Stanislaw Pieta, Maks Kraczkowski

és

Artur Górski

parlamenti képviselők is felszólaltak, s azt hangsúlyozták, hogy Lengyelország mindig számíthatott a magyarok támogatására. A lengyelek baráti üdvözletét és tolmácsolták a magyar nemzetnek, és biztosították, hogy kiállnak mellette.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.