Közélet

Százfős létszámcsökkentés a Csongrád Megyei Kormányhivatalban

Százfős létszámcsökkentés a Csongrád Megyei Kormányhivatalban

2012. január 12., csütörtök
Százfős létszámcsökkentés a Csongrád Megyei Kormányhivatalban

6719 főt érintő leépítésről döntött a kormány a közszférában. Ennek egy része racionalizálás: az üres státuszok megszüntetése, másrészt azonban valóban létszámcsökkentés. Az elbocsátás a minisztériumok, a minisztériumokhoz tartozó egyes háttérintézmények és a megyei kormányhivatalok dolgozóit, így a Csongrád megyeit is érinti - olvasható a Csongrád Megyei Kormányhivatal sajtóközleményében.

A kormány az ország versenyképességének javítása érdekében jelentős bürokrácia- és adminisztrációcsökkentést hajtott végre, és a cél az, hogy annyi ember dolgozzon a közigazgatásban, amennyire a működéshez ténylegesen szükség van. A létszámelépítést a 1004/2012 (I.11.) kormányhatározat (Magyar közlöny, 2012/3. szám) szabályozza, ennek értelmében legkésőbb január 18-ig megkapják az érintettek a felmentést. A legtöbb embert, 2343-at a kormányhivataloktól bocsátják el, a Csongrád Megyei Kormányhivatalnál a leépítés a létszám 10%-át jelenti. A pontos szám még azért nem tudható, mert a kormányhatározat csak keretszámot ad meg. A számítások szerint Csongrád megyében ez közel 100 főt érint. A tervek szerint a leépítésben a szervezet valamennyi üres álláshelyét felszámolják és többségében a nyugdíjas foglalkoztatottakat bocsátják el. Az elbocsátottak számára Karrier Híd Program indul. A közszférából távozókat azzal segítik, hogy a piaci munkáltató egy éven keresztül a minimálbér kétszereséig 50 %-os járulékkedvezményt kap. Az érintettek 2012. február végéig regisztrálhatnak a programba önkéntesen és ingyenesen. A létszámleépítés összetétele: - a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól 82, összesen ezzel együtt és a hozzá tartozó szervezetektől 2826 embert küldenek el, a legtöbbet, 2343-at a kormányhivataloktól. - A Miniszterelnökségről 19, - A Vidékfejlesztési Minisztériumtól és intézményeitől 742, - A Belügyminisztériumtól 200, - A nemzetgazdasági tárcától és intézményeitől pedig 350 embernek kell távoznia. - A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és intézményei 903 dolgozótól válnak meg. - A fejlesztési minisztériumból és a hozzá tartozó hivataloktól 393 embert bocsátanak el. - A Külügyminisztérium annyi kedvezményt kapott, hogy a létszámcsökkentés 50 százalékát jövő januárra halaszthatja, összesen 279 dolgozót kell elbocsátania. - A döntés a tárcák közül egyedül a Honvédelmi Minisztériumot nem érinti. - A Nemzeti Adó- és Vámhivatal létszáma 577-tel, - A Nemzeti Fejlesztési Ügynökségé 39-cel csökken. - A Központi Statisztikai Hivataltól 70, - Az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóságtól és szerveitől 162, - Az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól pedig 159 embert küldenek el. A Karrier Híd Programról: az 50%-os szociális hozzájárulási adókedvezmény mértéke a munkavállalót terhelő közterhekkel és más levonásokkal nem csökkentett (bruttó) munkabér - de legfeljebb a minimálbér kétszeresének - 13,5%-a. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat a 2012. október 31-éig benyújtott kérelem alapján adhat ki hatósági bizonyítványt a Programban résztvevők részére, amely alapján a hatósági bizonyítvány érvényességi időtartamán belül – a hatósági bizonyítvány kiállításának napjától, a kiállításának hónapját követő tizenkettedik hónap utolsó napjáig érvényes - veheti igénybe a foglalkoztató a Program által biztosított adókedvezményt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.