Közélet

Orbán: A kormánynak és jegybanknak együtt kell működni (FRISSÍTVE) + VIDEÓ

Orbán: A kormánynak és jegybanknak együtt kell működni (FRISSÍTVE) + VIDEÓ

2012. január 6., péntek
Orbán: A kormánynak és jegybanknak együtt kell működni (FRISSÍTVE) + VIDEÓ

A forintba vetett bizalom megerősítése érdekében a kormánynak és a jegybanknak a lehető legszorosabban együtt kell működni - hangsúlyozta Orbán Viktor pénteken, a jegybankelnökkel folytatott tárgyalása után. A miniszterelnök ugyanitt arról is szólt:,a kormányban fel sem merült, hogy hozzányúljon az emberek banki megtakarításaihoz. A betétesek pénze a betéteseké, a kormány nem is foglalkozik ezzel a kérdéssel, ez a bankok és ügyfeleik magánjogi szerződésének kérdése – szögezte le.

A miniszterelnök arról beszélt: a jegybank felelőssége, hogy a magyar fizetőeszköz értékálló legyen, és az ehhez szükséges intézkedéseket a kormány támogatni fogja. A kormányfő elmondta, gazdasági növekedési tervet állítanak össze, ebben a jegybank véleményére is számítanak. Felidézte, a találkozón arra kérte Simor Andrást, a jegybank elnökét, vegyék sorra azokat az eszközöket, amelyeket az Európai Unióban, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban a növekedés megindítása érdekében a jegybankok használnak, és tegyenek javaslatot arra, hogy ezen eszközök közül Magyarországon melyeket lehetne használni.

Magyarország érdeke az IMF-megállapodás

Orbán Viktor

hangsúlyozta, a Nemzetközi Valutalappal (IMF) való megállapodás a magyar gazdaság érdeke, és fontos, hogy a tárgyalásokat minél előbb lezárják. A kormányfő arról tájékoztatott, kiadták a tárgyalási mandátumot Fellegi Tamás tárca nélküli miniszternek, vagyis meghatározták azokat a pontokat, ahonnan a tárgyalásokat meg tudja kezdeni, és – mint mondta – azokat a pontokat is, ahol külön egyeztetés nélkül megállapodást is tud kötni. A magyar kormány minden lépést megtett, ami ahhoz szükséges, hogy a tárgyalások megkezdődjenek, és minél hamarabb lezáruljanak – húzta alá Orbán Viktor. Úgy fogalmazott, az IMF-fel történő tárgyalások gyors lezárása azért fontos Magyarország számára, mert ha megvan a biztonsági védőháló, a kormány minden erejével a növekedés megindításáért dolgozhat. Arról is beszélt, ha az euróválság kezelése sikeres lesz, 2012 második felére Európában bekövetkezhet egy gazdasági fordulat, és Magyarországnak ennek részévé kell válnia. Amennyiben ez megvalósul, az év második felére az európai és a magyar gazdaságpolitika feladata a gazdasági növekedés fenntartása és erősítése lehet.

A betétesek pénze a betéteseké

A miniszterelnök kiemelte: a kormányban fel sem merült, hogy hozzányúljon az emberek banki megtakarításaihoz. A betétesek pénze a betéteseké, a kormány nem is foglalkozik ezzel a kérdéssel, ez a bankok és ügyfeleik magánjogi szerződésének kérdése – szögezte le. Arra az újságírói felvetésre, hogy az MNB-devizatartalék egy részének esetleges felhasználása szóba került-e a tárgyaláson, a miniszterelnök úgy reagált: nem került szóba, mert a jegybank függetlenségét a kormány kiindulópontnak tekinti. Hozzátette: ha a vitatott jegybanktörvényt megnézik, akkor az látható, hogy a jogszabály kifejezetten deklarálja és több ponton megerősíti az intézmény függetlenségét. Következésképp a jegybank által kezelt devizatartalék feletti rendelkezés joga kizárólag az MNB-t illeti – fogalmazott a miniszterelnök. Ezzel összefüggésben rámutatott: a kormány a jegybanki függetlenség tiszteletben tartása miatt ezzel a kérdéssel nem is foglalkozik. Egy másik kérdésre válaszolva a miniszterelnök kifejtette: várjuk, hogy az IMF is kiadja a mandátumot, ugyanis a magyar kormány ezt már megtette. Amíg ez nem történik meg, addig a hivatalos tárgyalások nem tudnak megindulni – fogalmazott, hozzátéve: előkészítő tárgyalások már a jövő hét során lesznek. A miniszterelnök szavai szerint az Európai Unión kívül már minden érintett szervezettel kötött le tárgyalási időpontokat Fellegi Tamás, így az Európai Központi Bankkal és a Valutaalappal is. „Jó esélyt látok arra, hogy gyors megállapodás szülessen” – emelte ki. Arra a felvetésre, hogy Simor András miért távozott hamarabb a megbeszélésről, Orbán Viktor úgy válaszolt: a tárgyalások rendben befejeződtek, megállapodtak a pontokban. Hozzáfűzte: az MNB álláspontjának ismertetésére kizárólag a jegybankelnök jogosult. „Én a magyar kormány álláspontját tudom elmondani, illetve ahol egyértelműen megállapítottuk a vélemények egybeesését, arról tudok beszélni” – jelentette ki a miniszterelnök újságírói kérdésre reagálva. A jegybanktörvény kapcsán pedig azt mondta, hogy a jogszabály miatt kibontakozott egy vita az unió és Magyarország között, ezt az EU-ban szokásos módon szeretnénk tisztázni. A mi álláspontunk az, hogy az MNB-törvény megerősíti a jegybanki függetlenséget, az Európai Központi Bank (EKB) 15 javaslatából 13 és felet befogadtunk, és továbbra is együttműködőek vagyunk – fogalmazott. Hozzátette: ha van olyan észrevétele az EKB-nak, amely „az európai jogrenddel való ütközését vetné fel az új törvénynek, akkor várjuk, hogy ezt elénk tárják, de egyelőre ilyen pozíciót nem ismerünk”.

(Forrás: Fidesz.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.