Közélet

Magyarországon nem lehet rádióállomásokat betiltani

Magyarországon nem lehet rádióállomásokat betiltani

2012. január 22., vasárnap
Magyarországon nem lehet rádióállomásokat betiltani

A médiatanács nem vette el a Klubrádió frekvenciáját; Magyarország jogállam, ahol nem lehet rádióállomásokat betiltani - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szóvivője vasárnap az MTI-vel a Klubrádióért tartott demonstrációt követően.

Kiricsi Karola

az MTI-nek reagálva arra mutatott rá, hogy a médiatanács nem tiltotta be a Klubrádiót, és annak adása ma is hallható. Jelezte, ahogy a Klubrádiónak, úgy más rádióknak sincs saját frekvenciájuk; azok állami tulajdonban vannak, és a frekvenciák elnyeréséért pályázni kell. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a Klubrádió frekvenciahasználati jogosultsága 12 év után lejárt, ezért a médiatanács a frekvenciát a jogszabályoknak megfelelően, átlátható, világos feltételekkel megpályáztatta, majd kihirdette a nyertest. Kiricsi Karola arra is felhívta a figyelmet, hogy a döntés ellen a Klubrádió a bírósághoz fordulhat jogorvoslatért. Vasárnap délután Budapesten, a Batthyány örökmécsesnél a szólás szabadságáért és a Klubrádióért demonstráltak néhány ezren. A megmozdulás felszólalói úgy vélték, jelenleg Magyarországon veszélyben van a szólás- és sajtószabadság. A Klubrádió műsorszolgáltatási jogosultsága a budapesti 95.3 MHz-es frekvenciára 2011 februárjában járt le, azóta a rádió ideiglenes műsorszórási engedéllyel működik. A Médiatanács a frekvenciát tavaly megpályáztatta; a december 20-ai döntés értelmében azt az Autórádió Kft. nyerte el. A Klubrádió a döntést jogi úton támadta meg, az eljárás folyamatban van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.