Közélet

Januártól nem fémkereskedő az autóbontó + FOTÓK

Januártól nem fémkereskedő az autóbontó + FOTÓK

2012. január 8., vasárnap
Januártól nem fémkereskedő az autóbontó + FOTÓK

A hivatalosan bejegyzett autóbontók adminisztrációs terhein csökkent az a január első napján hatályba lépett törvény, mely szerint nem minősülnek fémkereskedőnek, ha azért vásárolnak vagy vesznek át hulladékká vált járműveket, hogy azokból kinyerjék a még használható alkatrészeket. Az általunk megkérdezett szegedi vállalkozások azonban ezt nem tartják jelentős intézkedésnek.

A parlament még 2009-ben hozott törvényt az egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról, amit az Országgyűlés 2011 nyarán módosított, külön kitérve a hivatalosan bejegyzett, legálisan működő autóbontókra is. A módosítás lényege az volt, hogy nem minősül fémkereskedelmi tevékenység, ha a vállalkozó azért vásárol vagy vesz át autót, motorkerékpárt, hogy abból a használható alkatrészeket kinyerje. A visszamaradó anyagot ezentúl viszont csak fémkereskedőnek értékesítheti az autóbontó. „Ez korábban érdemben nem is érintett minket” – mondták el a szegedi Kollégiumi úti Roncs Autó Kft-nél.

Jelentési kötelezettségek

Az eddigi szabályozás szerint az autóbontók is fémkereskedőnek minősültek, holott nyilvánvalóan nem ez volt a fő profiljuk, azonban emiatt napi szinten kellett a hatóságoknak jelentéseket küldözgetniük az általuk átvett, kezelt járművek fémtartalmáról. Mindeközben persze a kinyert az alkatrészek értékesítése képezte a tevékenységük alapját és értelmét. „A mostani szabályozás pusztán adminisztratív terheket vesz le a vállunkról” – mondta el portálunknak Károlyi Imre, a Tompai kapu úton található Regionális Autóroncs-feldolgozó Kft. vezetője. „Egyelőre azonban hivatalos értesítés még nem érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részéről, ezért a mai napig is folyamatosan eleget teszünk a jelentési kötelezettségünknek.” A 24 órás bejelentések mellett számtalan hivatalos papírral kell foglalkozniuk az autóbontásra szakosodott cégeknek, így joggal érzik úgy – mint bejelentett, és minden szabálynak eleget tevők –, szinte a hatóságok hálójában vergődnek. „Az autóbontó tevékenység jelentősen túl van szabályozva” – folytatta a vállalkozás vezetője. „Kiskapu viszont rengeteg van, így a zugbontók is könnyen tevékenykedhetnek. Ez a mostani változás csak csepp a tengerben. Alapjaiban kellene újra szabályozni a roncskezelést és feldolgozást.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.