Közélet

Fellegi Tamás megkezdte a tárgyalásokat az IMF-nél

Fellegi Tamás megkezdte a tárgyalásokat az IMF-nél

2012. január 9., hétfő
Fellegi Tamás megkezdte a tárgyalásokat az IMF-nél

Fellegi Tamás, a Magyarország és a nemzetközi pénzügyi szervezetek közötti tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter megbeszéléseket kezdett hétfőn Washingtonban a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) - tájékoztatta az MTI-t a washingtoni magyar nagykövetség.

A miniszter a hét során több alkalommal találkozik az IMF vezetőivel, és csütörtökön találkozik

Christine Lagarde

IMF- főigazgatóval. Programja részeként találkozik az amerikai külügyminisztérium illetékeseivel is. Az IMF-fel folytatandó hivatalos tárgyalások előkészítésére és az előzetes álláspontok egyeztetésére Washingtonba utazott delegáció tagja

Karvalits Ferenc

, az MNB alelnöke és

Pleschinger Gyula

, az NGM államtitkára is. A nagykövetség sajtóközleményében hangsúlyozta, hogy a kormány együttműködik a Magyar Nemzeti Bankkal, továbbra is tiszteletben tartja és biztosítja függetlenségét. "Határozott kormányzati szándék az egyeztetéseket követően egy gyors megállapodás elérése, amely hozzájárul a piaci bizalom helyreállításához. Az ország piaci finanszírozásának biztosításához a nemzetközi pénzügyi szervezetek hitelei által kínált védőhálót biztosító konstrukcióra van szükség" - hangsúlyozza a washingtoni nagykövetség közleménye.

Orbán Viktor

miniszterelnök a tárgyalásokat megelőzően az MTI-vel közölte:

Fellegi Tamás

főtárgyaló mandátuma négy kérdésre terjed ki. E szerint a tárca nélküli miniszter minden olyan hitelformát elfogadhat újabb kormányzati egyeztetés nélkül, amely abban segíti Magyarországot, hogy továbbra is a nemzetközi pénzügyi piacokról finanszírozhassa magát, vagyis amely nem kiváltja a piaci finanszírozást, hanem "megerősít bennünket a piacokon". "Ezért mondjuk azt, hogy mi az IMF-től egy védelmi hálót várunk. Az ország működéséhez szükséges pénzt a piacokról akarjuk megszerezni, de világos jelzést akarunk adni nekik, hogy Magyarország az elérhető források beszűkülése, az euróválság jelentős elhúzódása esetén is rendelkezik azokkal a forrásokkal, amelyek a biztonságos működéshez és a növekedéshez szükségesek" - mondta. Fellegi Tamás azt is egyértelműsítheti a tárgyalásokon - folytatta a kormányfő -, hogy Magyarország készen áll arra, hogy az IMF-fel egyeztetve hajtsa végre azt a programot, amelyben megállapodnak. Természetesnek tartja ugyanis, hogy az IMF olyan gazdaságpolitikát akar látni Magyarországon, amely garancia arra, hogy visszakapja a pénzét. A főtárgyaló meg fogja erősíteni azt a kormányzati vállalást is, hogy a válságadók kivezetése után a 2013-as költségvetés hiánya is 3 százalék alatt lesz - közölte a miniszterelnök. "Részünkről semmilyen előfeltétele nincs a tárgyalásoknak, azok során minden olyan kérdés megvitatható, amelyet a tárgyalófelek szükségesnek tartanak" - rögzítette Orbán Viktor Fellegi Tamás mandátumának negyedik pontját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.