Közélet

Botka az iskolákból „verné ki” a költségvetési hiányt? (FRISSÍTVE)

Botka az iskolákból „verné ki” a költségvetési hiányt? (FRISSÍTVE)

2012. január 27., péntek
Botka az iskolákból „verné ki” a költségvetési hiányt? (FRISSÍTVE)

Költségvetési puccs Szegeden címmel jelentetett meg írást a Népszabadság Online, melyben arról számol be, hogy pénteken reggel váratlanul behívatták a szegedi városházára a város fenntartásában működő iskolák igazgatóit, s közölték velük, hogy mivel Szeged készülő 2012-es költségvetésében 8,1 milliárd forint hiány mutatkozik, csökkenteni kell a támogatásukat.

Ahogy arról már beszámoltunk a városi iskolák, cégek és intézmények oldaláról beérkezett költségvetési igény közel 8 milliárddal nagyobb, mint a tervezett büdzsé –

ez a szerdai pénzügy bizottsági ülésen derült ki

, ahol a gazdasági iroda vezetője beszélt a beérkezett igényekről. A költségvetést

Botka László

polgármester terjeszti elő, és ahogy az a pénzügyi bizottság ülésén is elhangzott kívánatos lenne, ha az előkészítés során a polgármester és az általa irányított apparátus egyeztetne a bizottságokkal és a közgyűlés jobboldali többségével, mert ez eddig nem történt meg.

Értesíteni kellett volna a szakszervezetet?

A Népszabadság információi szerint

az intézményvezetőkre bízták, hogy konkrétan milyen forrásból teremtik elő az iskolánként 20-40 millió forintos csökkentést. A hírek szerint kikötötték, hogy a dologi kiadások nem csökkenthetők, és elbocsátani sem lehet senkit, mert nincs pénz a végkielégítésre. A Népszabadság úgy tudja: közölték, hogy amennyiben az igazgatók nem tesznek még aznap délután 3 óráig javaslatot, hogy miből kívánják megtakarítani a pénzt, akkor a tantestületük nem kapja meg a fizetését. A lap szerint olyan személyi kifizetéseket – osztályfőnöki pótlék, túlóradíj, stb. – lehet már csak elvonni az iskoláktól, amelyek kifizetését törvény írja elő. Az iskolaigazgatók az országos napilapnak nem mertek nyilatkozni.

Papp Jánosné

, a Pedagógusok Szakszervezetének szegedi elnöke a Népszabadság szegedi tudósítójától értesült a történtekről, és először nem akarta elhinni, mondván, hogy ilyen intézkedésekről kötelező értesíteni a szakszervezetet. Ugyancsak nem nyilatkozott a szegedi polgármesteri hivatal oktatási irodájának vezetője,

Kardos János

sem.

Pocsai: Felháborítóak Botka önhatalmú döntései

A Népszabadságnak nem sikerült Botka Lászlót elérnie, a lap érdeklődésére, hogy lehet-e a megfélemlített iskolavezetőket arra kényszeríteni, hogy önkéntes felajánlás alapján, törvénysértő eszközökkel fizetéscsökkentést hajtsanak végre a tantestületben,

Vécsey Ágnes

városházi szóvivő közölte: a költségvetés tervezésének időszakában semmilyen információt nem kívánnak kommentálni. Felkerestük Pocsai Blankát (Fidesz-KDNP), az Oktatási Bizottság elnökét, aki portálunknak elmondta, hogy továbbra is felháborítónak tartja, hogy Botka László mindenféle egyeztetés nélkül, önhatalmúlag, a szakbizottságok és a képviselők feje fölött hoz meg költségvetést érintő döntéseket, melyek jelen esetben ráadásul igen nehéz helyzet elé állítják az iskolákat.

A városháza reakciója

Szeged város polgármesteri kabinetje nevében Vécsey Ágnes sajtófőnök az alábbi közleményben reagált a Népszabadság Online cikkére.

"Teljesen alaptalan Tanács Istvánnak a nol.hu internetes portálon ma megjelent cikke. Szeged város költségvetése évek óta egyensúlyban van és ez így lesz az idén is, annak ellenére, hogy a kormány jelentős forrásokat von el az önkormányzattól. Szeged iskoláinak és intézményeinek működési költségvetése 18 milliárd forint, amiből évente rendszeresen kb. 1 milliárd forint pénzmaradvány képződik, amelyet eddig is elvont a költségvetés zárszámadásakor az önkormányzat. Ebben a szűk esztendőben nem történt más, mint hogy mintegy 800 millió forinttal eleve csökkent az iskoláknak, intézményeknek szóló előirányzat, mert csak így biztosítható a költségvetés egyensúlya. Ez az iskolák életében gyakorlatilag semmilyen jelentős változást nem okoz, tekintve, hogy olyan pénzt von el tőlük a költségvetés, amit eddig sem használtak föl."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.