Közélet

Nyolcmilliárd mínuszról indul a szegedi költségvetés tervezése

Nyolcmilliárd mínuszról indul a szegedi költségvetés tervezése

2012. január 25., szerda
Nyolcmilliárd mínuszról indul a szegedi költségvetés tervezése

Bár Botka László úgy fogalmazott év eleji ankétján, hogy Szeged költségvetése egyensúlyban lesz, a szerdai pénzügyi bizottság ülésen kiderült: a város cégeinek, intézményeinek és irodáinak benyújtott pénzügyi igényei nyolcmilliárd forinttal haladják meg az előző évi büdzsét.

A bizottság először az SZKT igazgatóját,

Tóth István Tibort

hallgatta meg, aki beszámolt arról, hogy a tavalyi számok alapján a jegybevételből, a kormányzati és az önkormányzati támogatásból 4,4 milliárd forintot kaptak. Ebből az együttműködési szerződés alapján közel 3 milliárd a Tisza Volánhoz vándorolt, az igazgató elmondása szerint a maradék közel másfél milliárdból nem lehet a szolgáltatás jelenlegi színvonalának megtartásával tovább működtetni a rendszert.

Révész ismét parkolódíjat szedne a rakparton

A cégvezető közölte, hogy 2008-2011 között 10 százalékkal csökkent a tömegközlekedést igénybe vevők aránya. Szegeden valamikor 27 százalékos volt a tömegközlekedés kihasználtsága, ez ma már 17-re csökkent, ezzel együtt csökkent az önkormányzati támogatás is. Megtudtuk, hogy a parkolási bevételek is apadnak, részben a folyamatos belvárosi felújítások, részben a növekvő benzinárak miatt. Tóth István Tibor elmondta azt is, hogy az új villamosvonal és az érkező új trolik üzemeltetése is jelentősen emeli a költségeket. A számítások szerint mintegy 400 millióval kellene több bevételhez jutniuk, mint 2011-ben. A bizottsági tagok arra kérték a cégvezetőt, hogy a következő ülésre tételesen terjessze be, mely területen hogyan alakulnak a bevételek.

Révész Mihály

(MSZP) felvetette, hogy ismét vezessék be a rakparton a patkolódíjakat, s javaslatként a következő bizottsági ülések napirendjén már szerepelni is fog az ötlet.

Február 3-ra elkészülhet a költségvetés?

A közgazdasági iroda vezetője,

Papp Gábor

tájékoztatta a bizottságot arról, hogy jelenleg városi a cégek, intézmények, irodák igényei érkeztek be a 2012-es évre, ezek egy minimális szűrőn mentek csak át, s az eredeti költségvetési koncepcióhoz mérten nyolcmilliárddal több forrásra érkezett kérés.

Keresztúri Farkas Csaba

(Jobbik), a bizottság alelnöke megkérdezte, hogyan viszonyul mindehhez

Botka László

múltkori ankétján elhangzott kijelentése, miszerint Szeged költségvetése egyensúlyban lesz. Az alelnök furcsának nevezte, hogy február 8-án a pénzügyi bizottságnak már tárgyalnia kell a polgármesternek a február végi közgyűlésre készített költségvetési előterjesztését, ehhez képest 13 nappal az ülés előtt a pénzügyi bizottság tagjai még csak annyi konkrétumot tudnak, hogy nyolcmilliárd mínuszról indul a költségvetés kidolgozása.

Póda Jenő

(Fidesz-KDNP) gazdasági tanácsnok kiszámolta, hogyha február 24-én, pénteken ül össze a közgyűlés, akkor a költségvetés előterjesztését az SZMSZ szerint két héttel az ülés előtt, jelen esetben február 8-án tárgyalniuk kell. Mint fogalmazott, az anyag nagysága és súlya miatt kívánatos lenne, ha kaphatnának a tagok egy hétvégét az dokumentum tanulmányozására. Ezért az iroda felé fordulva kérdezte meg a képviselő, hogy február 3-ára, 9 nap alatt elkészül-e a költségvetési előterjesztés. Az irodavezető azt felelte, hogy a törvényességet betartva igyekeznek a lehető leghamarabb elkészíteni az anyagot.

Málovics György

, a bizottság LMP által delegált tagja felvetette, hogy meg kellene vizsgálni, milyen mozgástere van az apparátusnak a tekintetben, hogy szélesebb betekintéssel, és ne az utolsó pillanatban készüljön el a költségvetés. Papp Gábor elmondta, meg van kötve a kezük, hiszen a kormány az év végén változtat meg, alkot olyan törvényeket, melyek gyökeresen átformálják a város költségvetését. A bizottság végül arra kérte fel az irodát, hogy február 3-ig készítsék el a város 2012-es költségvetését, s tegyék azt elérhetővé a bizottság tagjainak számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.