Közélet

A Klubrádióért tüntettek Budapesten (FRISSÍTVE)

A Klubrádióért tüntettek Budapesten (FRISSÍTVE)

2012. január 22., vasárnap
A Klubrádióért tüntettek Budapesten (FRISSÍTVE)

A szólás szabadságáért és a Klubrádióért demonstráltak néhány ezren vasárnap Budapesten, a Batthyány örökmécsesnél. A megmozdulás felszólalói úgy vélték, jelenleg Magyarországon veszélyben van a szólás- és sajtószabadság.

A tüntetésen felszólalt mások mellett

Bolgár György

és

Pikó András

, a rádió műsorvezetői,

Galló Istvánné

, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke,

Arató András

, a Klubrádió vezérigazgatója,

Dénes Balázs

, a Társaság a Szabadságjogokért elnöke, valamint

Závada Pál

író és

Bródy János

zenész. A felszólalások alatt a tömeg rendszeresen a demonstráció jelszavát, a Hadd szóljon! rigmust skandálta. Bolgár György szerint a médiatörvény miatt mindennapos veszélyben van Magyarországon a sajtószabadság. "Miután abba nem tudtak beleszólni, mit mondjunk, abba próbálnak beleszólni, hogy szólhatunk-e egyáltalán" - tette hozzá. Arató András szerint rádiója nem akart mást, mint tényeket és véleményeket közvetíteni, nem vágyott szimbolikus szerepre, a médiatanács mégis azzá tette, a sajtószabadság szimbólumává. Dénes Balázs azt mondta, a megmozdulás az egész országról szól, mert Magyarországon a sajtó már képtelen ellátni legfontosabb demokratikus funkcióját, a hatalom ellenőrzését. Závada Pál úgy vélte: nem lehet sajtószabadságról beszélni ott, ahol félmillió ember rádióját hallgattatják el. "Tegnap tényleg nagyon sokan voltak az utcán, ezért nagyon kell bíznunk az otthon maradottakban" - utalt a szombati, kormány melletti demonstrációra az író. Galló Istvánné szerint a hatalom birtokosainak olyan emberekre van szükségük, akiknek eszükbe sem jut, hogy másként gondolkodjanak. A tüntetést az V. kerületi Aulich utca, Hold utca és a Báthory utca kereszteződésében lévő Batthyány örökmécsesnél tartották; a tömeg teljesen megtöltötte az említett területet, sőt a környező utcákban is álltak résztvevők. Az MTI tudósítóinak becslése szerint néhány ezren lehettek a demonstráción. A megmozdulás békésen folyt, rendbontás nem volt. A rendezvényen néhány demonstráló kezében nemzeti színű és európai uniós zászló volt látható. A rendezvény a Himnusz eléneklésével zárult. A Klubrádió műsorszolgáltatási jogosultsága a budapesti 95.3 MHz-es frekvenciára 2011 februárjában járt le, azóta a rádió ideiglenes műsorszórási engedéllyel működik. A médiatanács a frekvenciát tavaly megpályáztatta. A december 20-ai döntés értelmében azonban azt az Autórádió Kft. nyerte el. a Klubrádió a döntést jogi úton támadta meg, az eljárás folyamatban van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.