Közélet

Az Afganisztánban szolgáló magyar katonákat látogatta meg Hende Csaba

Az Afganisztánban szolgáló magyar katonákat látogatta meg Hende Csaba

2011. december 11., vasárnap
Az Afganisztánban szolgáló magyar katonákat látogatta meg Hende Csaba

A NATO afganisztáni kiképzési missziójának (NTM-A) parancsnoka elismerően beszélt a magyar katonák professzionális feladat-végrehajtásáról és elhivatottságáról Hende Csaba honvédelmi miniszternek, aki ötnapos látogatást tett a közép-ázsiai országban - közölte a tárca vasárnap az MTI-vel.

A közleményben kiemelik, hogy a Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoportban (OMLT) az afgán katonák kiképzését és mentorálását végző magyar katonák nemrégiben sikeres műveletet hajtottak végre. A miniszter vezette delegáció az Afganisztánban szolgáló magyar katonai alakulatoknál tett látogatása befejeztével szombaton érkezett vissza Magyarországra. A közlemény kitér arra, hogy a miniszter tájékozódott a magyar katonák biztonsági helyzetéről és feladatairól, valamint megbeszélést folytatott az NTM-A parancsnokával, az északi regionális parancsnokság helyettes vezetőjével és magyar törzsfőnökével, valamint Munsi Abdul-Madzsíddal, Baglán tartomány kormányzójával. Daniel P. Bolger, a kiképzési missziót vezető amerikai tábornok "rendkívül jó véleménnyel van a magyar katonák professzionális feladat-végrehajtásáról és elhivatottságáról, amit később a parancsnoki jelentések is alátámasztottak" - olvasható a közleményben. A küldöttség tagjai először Kabulba látogattak, ahol az amerikaiakkal közös műveletekben részt vevő Különleges Műveleti Csoporttal, a kiképzési feladatokat ellátó Logisztikai Mentor Csoporttal és a Légi Tanácsadó Csoport állományával találkoztak. A miniszter és kísérői később Mazari-Sarifba, majd Puli-Humriba utazott, ahol a magyar Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) táborában Ruszin Romulusz ezredes, a PRT parancsnoka tett részletes jelentést az elmúlt időszakban végrehajtott feladatokról. A harmadik napon a delegáció meglátogatta Baglán tartomány kormányzóját Munsi Abdul-Madzsídot is, valamint megtekintette a tábor biztonságának szempontjából legfontosabb megfigyelő pontot, az úgynevezett Op Westet. A táborban tartott állománygyűlést követően a PRT katonái a delegációt átkísérték Kilagajra, ahol Hende Csaba a Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoportban az afgán katonák kiképzését és mentorálását végző magyar katonákkal találkozott. Az ő jelentésükből az derült ki, hogy a magyar OMLT nemrégiben olyan területen is sikeres műveletet hajtott végre, amelyet korábban sem a szovjet sem a tálib erők nem tudtak elfoglalni vagy fennhatóságuk alá vonni. A jelentés szerint az ott talált fegyvereket és lőszereket az afgán és magyar katonák lefoglalták és megsemmisítették. A hivatalos programot követően a miniszteri delegáció tagjai a Hősök falánál rótták le tiszteletüket, és gyertyát gyújtottak az Afganisztánban elesett magyar katonák tiszteletére. Magyarország 2003 óta vesz részt a NATO afganisztáni missziójában, jelenleg több mint 430 katonával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.