Közélet

Mars téri malacmustra + FOTÓK

Mars téri malacmustra + FOTÓK

2011. december 28., szerda
Mars téri malacmustra + FOTÓK

Malacnézőben jártunk a Mars téren, ahol kiderült, hogy az állat hátsó fele a legnépszerűbb, de nagyon sokan keresik a sütnivaló hurkát és a kolbászt is szilveszter estére. Leginkább a törzsvásárlókra számítanak a hentesek, akik gyakran még a fűszerezés felől is érdeklődnek.

A nagycsarnokban az egyik nagyobb hentes az egész malacnak 1500 forintért árulta kilóját, a mellett lévő kollégánál megtudtuk, hogy ő egyáltalán nem árul újévi malacot, mivel elmondása szerint 2000 forintért jutna hozzá, így nem érné meg. „Elpottyantotta a citromját a malackám, de nem sokára kap egy sapkát is” – mutatja be nekünk az Irén csarnokban a Tanyasi Hús Kft. standján

Antal Lászlóné Erzsike

a hűtőpultban fekvő röfit. Ő 1000 forintért árulja kilóját egészben, a fél malacot 1100-ért, az első részét 1200-ért, hátsó részét pedig 1300-ért kínálta. „Általában a megrendelt mennyiség fele szilveszterig elmegy, ebben az időszakban 1500-2000 vásárló fordul meg nálam, de nem is nagyon lenne több kapacitásunk, mert mi igyekszünk igényesen, odafigyeléssel kiszolgálni, és ez bizony időigényes dolog. Sok a törzsvásárlónk, akik ezért is járnak vissza mindig hozzánk” – fűzte hozzá Erzsike, akihez épp egy állandó vevő hajolt közelebb a pult másik oldaláról, arról érdeklődve, hogy a hurkában mennyi majoránna van. „Nem túl sok, épp annyi, amitől simulékony lesz az étel” – érkezik a válasz. A húsbolt vezetőjének az asztalára is kerül sült malac, de amolyan svédasztalos jelleggel: hurkák és hidegtálak mellé.

Hurka repedés nélkül

Erzsike kollégám kérdésére megosztotta velünk azt a titkot is, hogy mitől martad egyben a hurka, repedés nélkül. „Ha vastagbélbe töltött hurkát készítünk, akkor kikenjük a tepsit zsírral, és hideg sütőbe tesszük be, felhúzzuk maximumra 220-240 fokosra, amikor izzani kezd a hurka, levesszük a tüzet és ekkor rakjuk mellé a kolbászt és a véres hurkát. Ha vékonyabb bélbe töltött hurkát készítünk, akkor ugyan ez a módszer, csak együtt kerülnek a hideg sütőbe a kolbásszal és a véres hurkával, de izzásnál ekkor is le kell zárni a tüzet. Megszurkálni sosem szoktam, attól kezdhet el repedni” – avatott be módszerébe Erzsike. A nagyáruházak közül az egyik magyar üzletláncnál 1500 forintért árulták az egész malac kilóját, találtunk 1999 forintért is egy katalógusban egész malacot, de 1740 forintért is lehet rendelni egy másik áruházláncnál, és van, ahol csak 29-én este érkezik meg a pultokra a termék, ott árat sem tudtak mondani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.