Közélet

Marad a szabadság a beteg gyermek után

Marad a szabadság a beteg gyermek után

2011. december 1., csütörtök
Marad a szabadság a beteg gyermek után

A gyermek gondozása érdekében járó fizetés nélküli szabadságot a gyermek 10 éves koráig továbbra is igénybe lehet majd venni, és ugyaneddig jár a gyermekgondozási segély is a Munka törvénykönyvéről szóló törvényjavaslat szerint - közölte Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

A tárca közleménye hangsúlyozza: "...nem szűnik meg a beteg gyermekek után járó fizetés nélküli szabadság, az erről szóló cikkek téves állítást közölnek". Az új Munka törvénykönyvéről szóló törvényjavaslat szerint a munkavállaló a gyermek 10 éves kora után, annak 12 éves koráig már nem fizetés nélküli szabadságra, hanem táppénzre lesz jogosult, amennyiben beteg gyermeke ápolása miatt keresőképtelen. A keresőképtelenség időtartamára a táppénz mellett felmondási védelem illeti meg munkavállalót. A tárca közlése szerint "ezzel a módosítással a munkavállaló még jobban is jár, hiszen ebben a két évben táppénzt kap, míg a fizetés nélküli szabadság idején nem jár díjazás". A Napi Gazdaság internetes oldalán és csütörtöki Népszavában jelent meg, hogy megszüntetné az Országgyűlés gazdasági bizottsága a beteg gyermekek után járó fizetés nélküli szabadság intézményét az új Munka törvénykönyvéhez benyújtott módosításában. Erre reagálva a tárca azt közölte: "egy technikai jellegű módosításról van szó, amely megteremti az összhangot a családtámogatási és egészségbiztosítási szabályokkal".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.