Közélet

Kligl Sándorral állítatna szobrot Barankovicsnak a KDNP

Kligl Sándorral állítatna szobrot Barankovicsnak a KDNP

2011. december 26., hétfő
Kligl Sándorral állítatna szobrot Barankovicsnak a KDNP

Köztéri szobrot állítana Barankovics Istvánnak, a Kereszténydemokrata Néppárt elődjének, a Demokrata Néppárt (DNP) vezetőjének a kisebbik kormánypárt a politikus szülővárosában Polgáron.

A KDNP, a Barankovics István Alapítvány és

Pálffy István

országgyűlési képviselő kezdeményezését jótékony közadakozással valósítaná meg, és így

Barankovics István

először kaphatna köztéri szobrot Magyarországon. A politikus alakjának bronzba öntésére a kezdeményezők

Kligl Sándor

szobrászművészt kérték fel, és Polgáron, a város központjában a Barankovics-évfordulón tervezik leleplezni az alkotást - olvasható a felhívásban. Barankovics István Polgáron született 1906. december 13-án, hírlapíró, a Demokrata Néppárt elnöke 1945-től annak 1949. évi megszűnéséig. Barankovics István a modern, a pápai szociális enciklikákra építő, nyugat-európai értelemben vett kereszténydemokrata párttá kívánta formálni a DNP-t. Nevéhez fűződik emellett olyan lapok szerkesztése mint az Ország Útja, a Kis Újság, a Magyar Nemzet, s a Hazánk. Az 1947-es országgyűlési választásokat követően pártja a legerősebb ellenzéki erőt képviselte a magyar törvényhozásban. A Rákosi-rendszer kiépülésével emigrációba kényszerült, mely alatt 1950-től a Magyar Nemzeti Bizottmány végrehajtó bizottsági tagja, majd 1951-től vallás- és közoktatásügyi bizottságának vezetője volt; 1958-tól haláláig a Közép-európai Kereszténydemokrata Unió (CDUCE) elnöki tisztségét töltötte be. A politikus New York-ban 1974. március 13-án hunyt el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.