Közélet

Karácsonyi körkép: így ünnepel művész, oktató, sportoló és politikus + FOTÓK

Karácsonyi körkép: így ünnepel művész, oktató, sportoló és politikus + FOTÓK

2011. december 24., szombat
Karácsonyi körkép: így ünnepel művész, oktató, sportoló és politikus + FOTÓK

A szeretet ünnepére mindenki kicsit másként készül. Összeállításunkból kiderül, hogy Szeged ismert személyiségei közül néhányan miként is töltik a karácsonyt. Az általunk megkérdezettek többségénél az ünnepi menüből például a halászlé nem hiányozhat.

Veprik Róberték mindig alkudoznak a fenyőfa méretét illetően

A karácsony a gyerekek számára mindig egy csoda, s nincs ez másként

Veprik Róbertéknél

sem. A Szegedi Vadaspark igazgatójának tízéves a gyermeke, s már nagyon készül az ünnepre. Mivel felesége családja szolnoki, évről évre váltják, hogy kinél töltik a szentestét.

„Nagyon fontos, hogy az ünnep alatt végiglátogatjuk a rokonokat, ugyanis van, akikkel csak ilyenkor találkozunk, hiszen rohanó világban élünk. A két ünnep közötti időszak alkalmas arra, hogy az ember tényleg meg tudjon állni, el tudjon gondolkodni, hogy milyen is volt az év, s ilyenkor több időt tudunk tölteni azokkal, akik fontosak nekünk” – mondta az igazgató. A Veprik családnál hagyományos menü van karácsonykor, hal és töltött káposzta mindig kerül az ünnepi asztalra. A karácsonyfa magasságának tekintetében azonban alkudozások vannak. Mint megtudtuk, az igazgató magas karácsonyfát szeretne, míg feleségének a kisebbek tetszenek, így végül minden alkalommal kiegyeznek egy közepes méretűben. Szerinte a fenyő illata hozzátartozik az ünnephez, az ajándékozásnál pedig az a legfontosabb szempont náluk, hogy valóban kedveskedjenek a másiknak, örömet szerezzenek.

Ujhelyiék nagykabátban főzhetnek pörköltet

„Mindig sűrű az év vége, de ilyen még soha nem volt, hogy ne tudjak koncentrálni a karácsonyi előkészületekre” – mondja

Ujhelyi István

szocialista országgyűlési képviselő. A politikus gyerekei már megkérdezték tőle, hogy a szentestét is a Parlamentben tölti-e. „Azt azért természetesen nem, ezt nem kívánhatja tőlem senki” – reagált a kérdésre. Az ünnepeket odahaza töltik, ahova várják a politikus szüleit, az öccsét és felesége szüleit.

Az ilyenkor szokásos halászlé kerül az ünnepi asztalra, mindenki süt, főz valamit, tehát bőséges lesz az enni- és innivaló. Az Ujhelyi család többnyire szerény ajándékokkal lepi meg egymást, nem szeretik „túlvásárolni” magukat, általában csak gesztusokat tesznek egymás felé. Ami a legfontosabb, két-három napig kikapcsolják a telefonokat, ilyenkor a politikus minden idejét a gyermekeivel tölti, kamasz fiával és három lányával. Megtudtuk, az Országgyűlés alelnöke szeret főzni, de inkább nyári „konyhatündérnek” tartja magát, így ilyenkor leginkább a grillsütő vagy a bogrács környékén lehet őt megtalálni. A képviselő elárulta, a családban volt már olyan karácsony, amikor az ünnep másnapján úgy döntöttek, a hóban tüzet raknak, és nagykabátban kiállnak forralt borral egy jó pörköltet főzni. Lehet, hogy erre idén karácsonykor is sort kerítenek.

Görög Mártáéknál a két gyermek a kukta

A karácsony a megújulás ünnepköréhez kapcsolódó legfontosabb családi ünnep

Görög Mártáéknál

. Az SZTE Alma Mater vezetőjétől megtudtuk, a szentestét mindig a gyermekeikkel töltik, majd karácsony első napján útnak indulnak, s meglátogatják a rokonokat. A barátokkal közös ünneplés csak ezután következik. Idén Görög Márta édesanyja is velük tölti a szentestét, igyekeznek mindig úgy szervezni, hogy a nagyszülők családi körben tölthessék az ünnepet.

„A lányok már nagyon várják a karácsonyt, már hetekkel ezelőtt elkezdtünk beszélgetni a mézeskalácssütésről, a mézeskalács házikó elkészítéséről és díszítéséről, nálunk ez mindig része a karácsonyvárásnak, akárcsak a lakás feldíszítése, ami már advent eleje óta ünnepi díszben tündököl.” Mivel 25-én útra kel a család, igyekeznek olyan ételeket az asztalra varázsolni, melyek illenek az ünnephez. „Halászlé természetesen lesz, illetve nélkülözhetetlen része a karácsonyi menüsornak gyermekkorom mákos gubája, amit annyira szeretünk, hogy nem csupán karácsonykor készítünk” – árulta el Görög Márta. A rokonokhoz sem üres kézzel mennek, férje családjánál például ők gondoskodnak az ünnepi étkekről, így már előre húsokat pácolnak, süteményeket és tortákat sütnek. Szerencsére ebben a munkában van segítsége az SZTE Alma Mater vezetőjének, hiszen a férje még a konyhában is segédkezik, akárcsak két gyermekük. A konyhában ugyanaz a hagyományos munkamegosztás van náluk, mint amit gyermekkorában otthon látott. A férje egyre nagyobb teret hódított az évek során a konyhában, immár a főételeket és húsokat ő készíti, vagyis a sütemények és desszertek maradnak Görög Mártára. Két gyermeke, a kilenc és a hatéves kiskukta is imád sütni-főzni, sőt vannak olyan ételek, melyeket – igaz szülői felügyelet mellett – egyedül készítenek el, így valóban közösen készül az ünnepekre az egész család.

Vajda Attilának elkél a segítség a vásárlásban

Vajda Attila

a szentestét az édesanyjával tölti. Az ünnepi készülődésre azonban nem volt sok ideje az olimpiai bajnok sportolónak, hiszen még huszonnegyedikén délelőtt is edzésen izzad. Ünnepi finomságokból nem lesz hiány náluk, s bár édesanyja nem szereti a halat, ha visz neki, akkor természetesen elkészíti fia kedvencét. „Édesanyámnak ilyenkor karácsonykor mindig nagyobb lelki ereje van ahhoz, hogy például töltött káposztát készítsen, amit mindig nagyon jóízűen eszek, remélem, idén is lesz” – tette hozzá. Karácsonykor két nővérével és a rokonság többi tagjával is találkozik, számára rendkívül fontos a velük töltött idő. Mivel az ünnep előtt edzőtáborban lesz, náluk valóban a Jézuska hozza az ajándékot. „Amikor az ember nincs otthon hetekig, és még közvetlen szenteste előtt is edzőtáborban vagyok, akkor bizony elkél a segítség az ajándékvásárlásban. Nem lenne időm megvenni az ajándékokat, de mint közismert, hogy a Mikulásnak is vannak segítői, a Jézuska sem egyedül hozza a meglepetéseket” – fogalmazott a kenus.

A Kancsár család a gyerekek elaltatása után díszít fát

Minden karácsonykor gyermekeik elaltatása után díszítenek fát a Pinceszínház vezetői,

Kancsár József

és

Orsolya

. Így reggel, amikor felkelnek a kicsik, a Jézuska által hozott ünnepi díszbe öltöztetett fenyő fogadja őket. „A fa alatt ilyenkor egy pici ajándékot is talál mindenki, s ezután az egész napot együtt töltjük, csak egymással foglalkozunk” – árulta el

Kancsár Orsolya

. Az ünnepi étkeket édesanyja készíti el, s nála tölti a szentestét a család. A halászlevet általában rendelni szokták, de a mama bejglijénél nincs jobb – árulta el Orsolya. A töltött káposzta sem hiányozhat az ünnepi asztalról, ám a gyerekekre is gondolnak, nekik mandulás rántott húst készítenek. Az ajándékozást is kis rituálé előzi meg, a gyerekek figyelmét leköti valamelyikük, így marad idő arra, hogy a fa alá kerüljenek a meglepetések. Kancsár Orsolya elárulta, karácsonykor általában túlzásba szokott esni az ajándékozás tekintetében. „A gyerekekről szól ez az ünnep, égig érő fa van és sok-sok ajándék.” A családi hagyományok közé tartozik náluk az is, hogy körbeállják a fát és közösen énekelnek, karácsony másnapján pedig Ceglédre utaznak rokonokhoz, majd Miskolcra.

B. Nagy László három napig unokájával játszik

Az országgyűlési képviselők még december 23-án is a parlamentben töltötték napjukat, így a fideszes

B. Nagy Lászlónak

sem maradt ideje a készülődésre. „A feleségem már szeptemberben elkezd készülni a karácsonyra, s mire odaérünk, minden el van rendezve, én pedig idén jóformán beesek a karácsonyfa alá” – mondta. Az ünnep mindenképpen a családról szól náluk, B. Nagy Lászlótól megtudtuk, a fia és a lánya, illetve a veje és unokája is náluk tölti a karácsonyt. „Az egész család itthon lesz, végre béke lesz, ez a legjobb az egészben” – fogalmazott. A képviselő a telefonját is ki fogja kapcsolni, az unokájának szenteli ezeket a napokat, három napig vele fog játszani egyfolytában. A karácsonyi ajándékozás során mindig vannak náluk meglepetések. Igaz, megbeszélik előre, hogy ki mit szeretne kapni, ám sok esetben végül mégis más kerül a fa alá. Családon belül náluk szokás az is, hogy mindenki vesz mindenkinek ajándékot. Szenteste az ünnepi asztalról nem hiányozhat a halászlé, másnap pedig sülteket esznek, illetve a töltött káposzta és a kormánymegbízott egyik gyengéje, csülök is gazdagítja a menüsort. Beismerte, ilyenkor kissé túlzásba szoktak esni a családtagok, ugyanis mindenki szokott sütni valamilyen finomságot.

Király Levente számára az összetartás a fő üzenet

A nemzet színésze,

Király Levente

az egyik legszebb családi ünnepnek tartja a karácsonyt. „Az ember, ahogy öregszik, egyre érzékenyebb, fantasztikus szeretettel és odafigyeléssel készülök mindig, hogy a gyerekeknek, unokáknak mit is adjunk karácsonykor.” Amikor a gyerekei kicsik voltak, akkor kérdezgették, ki a Jézuska, kik az angyalkák, s miként is kerülnek az ajándékok a feldíszített fa alá. „Elmentünk sétálni annak idején, az idő alatt díszítette a fát a feleségem. A gyerek útközben látta, hogy máshol már pompázik a karácsonyfa, és folyamatosan kérdezgette, hogy nálunk még miért nem járt? Mindig mondtam neki, hogy hinni kell és várni” – emlékezett vissza. Szokás volt az is, hogy énekeltek, mielőtt a feldíszített fát és az ajándékot megláthatta a gyerek. Király Levente szerint rendkívül fontos, hogy a karácsony igazi csoda legyen a gyereknek, s igyekezni kell ezt minél tovább fenntartani. Később pedig arra kell törekedni mindenkinek szerinte, hogy minden családtag olyan ajándékot kapjon, aminek igazán örül. Az ünnep legfontosabb eleme talán mégis az összetartás, Király Levente úgy látja, akkor tud kiteljesedni a család, ha nem csupán gond esetén, hanem a jóban is össze tudnak tartani. Számára ez a karácsony igazi üzenete.

Turi Tibor, Varga Anna

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.