Közélet

Faültetés és szemétszedés a Greenpeace szervezésében + FOTÓK

Faültetés és szemétszedés a Greenpeace szervezésében + FOTÓK

2011. december 20., kedd
Faültetés és szemétszedés a Greenpeace szervezésében + FOTÓK

A Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola az ősz folyamán a város területén és a városvezetéssel egyetértésben sok fát ültetett saját csemetekertjéből, így pótolva a felújítások során kivágott fákat. Ezen kívül lombeltakarítási munkálatokat is végeztek, mindez ugyanis beletartozik a gyerekek gyakorlati oktatásához.

A Greenpeace szegedi aktivistái megkeresték az iskolát, tudna-e néhány facsemetét adni. Tudott, így kedden, 8 órai kezdettel mintegy 100 darab, a Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola által felajánlott őshonos facsemetét (kocsányos tölgy, magas kőris) ültetnek el a Greenpeace aktivistái az Ilona utcai sorház mögötti területen, majd a környező sávot megtisztítják a hulladéktól. Mindebben a természetbarát szegediek segítségére is számítanak.

Horváth Ármin

, a szegedi Greenpeace aktivista-koordinátora elmondta, egy hosszabb távú akcióról van szó, aminek ez az első állomása. Azt szeretnék, ha zöldebb, tisztább lenne a város. Szemétszedési akciókon is részt szoktak venni, ez a faültetés azonban most új dolognak, inkább próbának számít. Nem tudják, hogy az elültetett fák közül mennyi marad életben, hiszen az utolsó előtti pillanatban fogtak hozzá a munkához. A talaj még nem fagyott meg, az erdészeti szakközép diákjai még tegnap is ültettek, ezért talán még ők sem késtek el vele.

Egy 300 négyzetméteres területen, a Makkosházi iskola mögött fásítanak. Azért esett a választásuk erre a részre, mert itt vannak már facsemeték, és a Környezetgazdálkodási Kft. felajánlotta, hogy így az öntözést is egy kalap alatt el tudja végezni. Arra nem számítottak, hogy eléggé törmelékes lesz a talaj, a munkagép is beletört, így nem sikerült teljesen felásni a területet. Eredetileg 200 fa elültetését tervezték ma, de ebből valószínűleg csak 100 lesz, a többit majd tavasszal ültetik el valahol máshol, egy jobb, tisztább területen. Egy kis késéssel 4-5 aktivista 8 után kezdte meg a munkát, de hogy mikor végeznek, azt még Ármin sem tudta megmondani. Várnak még segítőket, sőt abban is reménykednek, hogy esetleg a jobban ráérő szegediek is beszállnak, ha a rossz idő nem gátolja meg őket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.