Közélet

Épül-szépül a deszki szerb iskola és óvoda + FOTÓK

Épül-szépül a deszki szerb iskola és óvoda + FOTÓK

2011. december 29., csütörtök
Épül-szépül a deszki szerb iskola és óvoda + FOTÓK

Végéhez közeledik Deszken a szerb iskola és óvoda épületének építése. Az eredeti tervek szerint csak állagmegóvást végeztek volna, ám mertek nagyot álmodni, így hamarosan egy vadonatúj épületben folyhat az oktató-nevelő munka.

„Két tanterem lesz a földszinten. Egy nagyobb foglalkoztató helyiség, ami kézműves foglalkozásoknak is megfelel, ott belső vizes blokkot is kialakítunk. A kisebb helyiség pedig nyelvi laborként fog funkcionálni” – ismertette a részleteket

Radvánszky Antal

projektmenedzser. Hozzátette, az épület másik felében lesz kialakítva az óvoda, a kettő között két pedig tanári és nevelői szoba lesz, illetve egy betegszoba. Külön öröm, hogy az óvodások a tágas foglalkoztató mellett vadonatúj játszóteret is kapnak. Az udvaron voltak korábban is játszóeszközök, ám ezek már nem feleltek meg a kor követelményeinek. A pályázat viszont lehetőséget adott arra, hogy új játékokat szerezzenek be.

A szerb iskola a néphagyomány szerint 1848-ban épült, majd az újabb szárnyat építettek hozzá 1887-ben. Kezdetben az iskolát a görögkeleti egyház tartotta fenn, így Görögkeleti Szerb Hitfelekezeti Elemi Iskola néven működött. Az iskolában kezdetben két tanár dolgozott, majd a tanulólétszám fokozatos csökkenése miatt egy. Az intézményt 1948. nyarán államosították. A jelenleg Deszken folyó nemzetiségi iskola munkájának sajátossága, hogy kis létszámú tanulócsoporttal dolgozik. Az itt tanító pedagógusok differenciáltan tudnak foglalkozni minden egyes gyerekkel, a fejlődés, feladatadás és számonkérés lépten-nyomon követhető. Az anyanyelven itt tanító pedagógusok mindig hivatásuk magaslatán álltak.

A Törökkanizsa és Deszk oktatási együttműködése című projekt több elemet is tartalmaz. Oktatási programok kidolgozását, tanár- és diákcserét, oktatási segédanyagok, felszerelések beszerzését, a törökkanizsai óvoda és az ókeresztúri iskola felújítását, illetve a deszki iskola és óvoda felújítását. Az eredeti tervek a deszki épület felújítását tartalmazták, ám mivel csak a csupasz vályogfalak maradtak volna, mertek nagyot álmodni, s egy teljesen új, modern épületet építenek. A földszinti résznek december 31-éig kell elkészülnie – tájékoztatott a projektmenedzser. Radvánszky Antaltól megtudtuk, kulturális központi funkciót is ellát majd az épület, a szerb önkormányzat, a Bánát Egyesület, a Deszki Dukátok is e falak között végzik majd tevékenységüket. A jelenleg zajló pályázat nem tartalmazza a padlástér beépítését, s még a funkciókat is keresik, de mindenképpen a helyi közösség érdekeit fogják szolgálni.

Brczán Krisztifor

, a Szerb Helyi Önkormányzat vezetője portálunknak elmondta, Deszken belül kicsi, ám rendkívül erős a szerb közösség. A régiós szinten is fontos feladatokat ellátó Bánát Egyesület szerepét is szeretnék erősíteni ennek a projektnek révén. „Egyesületünk tagjainak 60-70%-a magyar ajkú, akik itt egy jó közösségre találtak. Büszkék vagyunk arra, hogy 100 fős közösségünk a diaszpórában legidősebb kulturális- és táncegyesülettel rendelkezik” – fogalmazott. Hozzátette, az iskola és az óvoda iránt is egyre többen érdeklődnek, részben az unió, vagy épp a szerb határ közelsége miatt. A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló pályázatra 335.155 eurós támogatást nyertek, amit a magyar állam 19.455 euróval egészített ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.