Közélet

Az MSZP a költségvetés visszavonását követeli

Az MSZP a költségvetés visszavonását követeli

2011. december 17., szombat
Az MSZP a költségvetés visszavonását követeli

Az MSZP a költségvetés visszavonását követeli a kormánytól és „valódi újratervezést” tart szükségesnek.

Józsa István

, az MSZP frakcióvezető-helyettese szombati budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: új szerkezetű, a gazdasági növekedést serkentő, a lakossági terheket csökkentő költségvetést kell összeállítani, amely finanszírozható, és bizalmat ébreszt az Európai Unióban és a Nemzetközi Valutaalapban. Úgy vélekedett: nem jelent valódi újratervezést, ha a kormány 320 milliárd forinttal növeli a megszorításokat, csak azt, hogy növeli a lakosság terheit, elvonja a maradék nyugdíjpénztári vagyont, „meglopja a nyugdíjpénztári tagokat”, és továbbra is hiteltelenségben tartja a költségvetést. A szocialista politikus álláspontja szerint az IMF-delegáció és az EU tárgyalócsoportjának távozása is azt mutatja, hogy a büdzsé semmiféle bizalmat nem élvez. Emellett súlyos oknak nevezte azt is, hogy a kormány törvényjavaslatot nyújtott be a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének csorbítására. A Nemzetközi Valutaalap kapcsán azt is megjegyezte: a kormány nem tanult a korábbiakból. „A gazdaságpolitika nem hasonlítható egy futballmeccshez, itt nem arra megy a játék, hogy ki kit tud kicselezni” – fogalmazott a frakcióvezető-helyettes, hozzátéve, hogy ha valaki egyszer feláll a tárgyalóasztaltól, az utána lehet, hogy nem jön vissza többet. Szólt arról is, hogy ha a költségvetés így marad, akkor jövőre a hazai fogyasztás 3-3,5 százalékos csökkenése várható, amit az export nem képes ellensúlyozni. Hozzátette: emellett 10 százalékos reálbércsökkenés prognosztizálható, továbbá bizonytalanná válik a nyugdíjak kifizetése. „Amíg ez a kormány van, senkinek a keresete, vagyona nincs biztonságban” – jelentette ki Józsa István. Az MSZP-s képviselő szerint „kézzelfoghatóvá teszi” a Magyarországgal szembeni bizalmatlanságot az is, hogy „lehetetlen szabályokat” iktatnak be a ház működésébe, például a zárószavazás előtt egy órával is lehetővé tesznek lényegi módosításokat. Közölte: a demokratikus frakciók arra törekednek, hogy olyan válságkezelés alakuljon ki, amely „mentes

Orbán Viktortól

és

Matolcsy Györgytől

”, és olyan kilábalási stratégiát valósít meg, amely nem a terheket növeli, hanem a gazdaságot élénkíti, a gazdaság teljesítményén keresztül biztosítja az ország finanszírozhatóságát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.