Közélet

A Himnusz gyalázásáért perlik Dopemant + VIDEÓ

A Himnusz gyalázásáért perlik Dopemant + VIDEÓ

2011. december 7., szerda
A Himnusz gyalázásáért perlik Dopemant + VIDEÓ

Egy szélsőjobbos portál buzdította olvasóit feljelentésre a Himnusz sorait káromkodással keverő rapszám miatt - írja az Index.

"Emberek! Őszinte leszek, még engem is meglepett, de az ügyészség nyomozást indít a B..meg ügyben" - írja Dopeman a Facebook-oldalán. Dopeman, vagyis

Pityinger László

másfél hónapja jelentette meg a Himnusz sorait trágár szavakkal keverő rapszámát. A szám miatt a Kurucinfo múlt héten kampányba kezdett, arra buzdítva a szélsőjobbosokat, hogy jelentsék fel a rappert. Dopeman információi szerint már az ügyészség nyomoz az ügyben. Az RTL időközben beszámolt arról, hogy az Fővárosi főügyészség 15 személy feljelentése alapján indított feljelentést. Az ügyészség szerint megáll a nemzeti jelkép megsértésének gyanúja. Ezért a rapperre akár egyéves börtönbüntetés is kiszabható.

Pityinger úgy vélte, hogy nemzeti jelképet nem gyalázott, mivel a Himnusz az a szöveg és a dallam egysége, miközben ő egy saját számába emelt be néhány sort a Himnuszból, a dallamból pedig semmit. „Ez egy szubjektív művészeti alkotás, ami szubjektív elbírálás alá tartozik. Nem követtem el bűnt. Amivel vádolnak, megalapozatlan.” – mondta lapunknak. Dopeman ugyanakkor megjegyezte, hogy számított ilyen reakciókra. „Ez a dal egy kőkemény csapás. Nem a megoldás, hanem a kérdésfeltevés. Hogy milyen világban akarunk élni. Aki a Kádár-rendszerben, az a feljelentést látva most hozsannázhat.”

Korábban a Fidesz indított ízlésháborút

Az ízlésháború nem csak a szélsőjobb terepe, korábban a Fidesz is indított hasonló jellegű akciókat. A médiahatóság a közelmúltban ICE-T egyik számának lejátszása miatt vonta felelősségre a Tilos Rádiót, de az ügy kül- és belföldi visszhangját követően kihátrált a rapet démonizáló kezdeményezés mögül. A párt 2004-ben

Paizs Miklós

egy groteszk dalszövege miatt fordult a bírósághoz, sérelmezve, hogy a dalban

Orbán Viktor

megnyúzására buzdítanak. Végül a szerzőt és a dalt leadó rádióst elítélték, mivel megsértették a dalban szintén megnevezett

Lovas Istvánt

. Paizs az Indexnek akkor azt mondta, hogy nem érti a gyanúsítást, szerinte ugyanis a dalszöveg művészeti vagy politikai kérdés, nem rendőrségi ügy. "Az ízléstelenségért nem jár börtön." (Forrás:

Index.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.