Közélet

700 milliárd a pedagógus életpályamodellre? + FOTÓK

700 milliárd a pedagógus életpályamodellre? + FOTÓK

2011. december 7., szerda
700 milliárd a pedagógus életpályamodellre? + FOTÓK

Nagyon kevés olyan pont van a felsőoktatási és köznevelési törvénytervezetben, amivel az LMP egyet tud érteni. Osztolykán Ágnes, a párt országgyűlési képviselője egy szegedi fórumon úgy fogalmazott, koncepcionálisan utasítják el a vitára felkínált változatot.

Nem egy XXI. századi, az esélyegyenlőséget kihangsúlyozó, az új oktatáspolitikai irányokat magában foglaló törvénytervezetről van szó, hanem egy visszalépő, avítt, inkább egy poroszos rendszerre emlékeztető tervezetről, amivel az LMP egyáltalán nem tud egyetérteni. A képviselő azt javasolta, ne is adjanak be módosító javaslatokat, mint ahogyan azt a szocialisták meg is tették. Az MSZP-sek 3 módosítást nyújtottak be, amivel tulajdonképpen a törvénytervezet megszüntetését kérték.

Osztolykánt

meggyőzték a szakértők, próbálják meg mégis értékalapon menteni, ami menthető, ezért született 59 LMP-s módosító javaslat a közoktatási törvényhez.

A Híd program nincs végiggondolva

A jelenleg kormánypárti ellenzékben lévő fideszes oktatási szakemberek néhány módosításával az LMP egyet tud érteni. A képviselő szinte szó szerint az övékével azonos tartalmú módosítási javaslatokat látott

Pokorni Zoltán

és

Lázár János

tollából is. Ezeket a módosításokat nem egymástól csenték el, pontosít az LMP-s politikus, hanem mindannyian ugyanazt látták bele a törvénybe. Ha már kettőnél többen ugyanazt látják, akkor csak van benne valami, vélekedik a párt oktatási szakértője.

Osztolykán beszélt a Híd programról is, amelyet pártja maximálisan ellenez. Legfőbb érve, hogy a Híd program nincs végiggondolva, hiszen ha egy fiatal befejezte a nyolcadik általános iskolát, és utána nem vették fel semmilyen szakiskolába vagy szakmunkásképzőbe, akkor egy évig maradhat az általános iskolában. Nyolc gyerek együttes kérése alapján indíthatnak úgynevezett Híd 1 programot. A képviselő meggyőződése, akit nem sikerült 8 év alatt felhozni olyan szintre, hogy egy alap szakképző intézményben meg tudja állni a helyét, azt 1 év alatt még egy Harvardról jött professzor sem fogja tudni felfejleszteni. Osztolykán a viták során azt javasolta Hoffmann Rózsa államtitkár asszonynak, hogy ezt a programot terjesszék ki egy délutáni, mentoráló, tanodai fejlesztő programmá, és azokat a gyerekeket, akikről látni, hogy lemaradnak, lassabbak, azokat fejlesszék folyamatosan a tanrendszeren belül. Erre a Fidesz által nagyon hangsúlyozott egész napos iskola módot adhatna. Ilyképpen ez egy muszáj napközi, és nehezen elképzelhető, hogy 3500 telephelyen be lehet vezetni egyik napról a másikra az egész napos iskolát.

Veszélyes úton járnak a fideszesek

A törvénytervezet szövegének esetleges változásával kapcsolatban a politikus nem túl optimista. A múlt héten lezajlott a részletes vita, de mindannyian tudják, hogy ezek az érvelések nem a nyilvános plenáris üléseken fognak eldőlni. A miniszterelnök fogja eldönteni a frakcióülésen, ahogyan az kedden el is kezdődött. A kiszivárgott hírek szerint az iskolák államosítását illetően a miniszterelnök nem enged a 21-ből, minden közoktatási intézmény állami fenntartásba fog kerülni. Vannak azonban jelek, amelyek arra utalnak, hogy talán néhány kardinális pont mint a fejlesztőosztályok, az egész napos iskola vagy az óvodai fejlesztés megléte, még kérdéses. Osztolykán bízik abban, hogy a szakmai érvek meg fogják győzni a miniszterelnököt, és talán e téren lesz elmozdulás. Az ellenzékben lévő politikusok nem fogják feláldozni saját magukat az oktatási törvény oltárán, állítja a képviselő, ezért egyikőjük sem támogatja ilyen formában a törvényt, így az LMP sem. Kérdésünkre, milyen forgatókönyv várható, ha a Fidesz is megosztott lesz az oktatási törvény elfogadásában, Osztolykán egy érdekes történettel válaszolt. Szerinte a fideszesek is érzik, hogy elég veszélyes úton járnak, legnagyobb problémájuk a pedagógus életpályamodell, amit 2013 szeptemberétől vezetnének be. A jelenlegi gazdasági viszonyok közepette senki sem tudja megmondani, hogy 2013-ra lesz-e 700 milliárd forint erre a programra. Olyan fideszes módosításokat is láttak, amelyek törölni kívánták a pedagógus életpályamodellt. A parlamenti képviselő elárulta, érdekes folyosói beszélgetést folytatott egy kormánypárti oktatáspolitikussal, aki úgy vélekedett, maximum elfogadják a törvényt, aztán majd 2013-ban felfüggesztik, ha nem lesz végrehajtható. Valószínű, hogy ez fog történni, ami ugyanakkor módot ad egy fiatal, új pártnak, nevezetesen az LMP-nek, hogy megmutassa, hogyan lehet egy pozitív oktatási rendszert kidolgozni, felállítani, szögezte le Osztolykán Ágnes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.