Közélet

Új szabály a gyermekjátékok biztonságáról

Új szabály a gyermekjátékok biztonságáról

2011. november 7., hétfő
Új szabály a gyermekjátékok biztonságáról

A gyártónak és az importőrnek is kötelessége az általa forgalmazott játékkal kapcsolatos fogyasztói panaszokat kivizsgálni és nyilvántartani, egyebek mellett ezt tartalmazza a múlt pénteken hatályba lépett rendelet - közölte a Fogyasztóvédők Országos Egyesülete az MTI-vel.

Az uniós szabályozásnak megfelelő új előírások alapján - a régi szabályozással ellentétben - a gyártó már maga végzi el a megfelelőségi vizsgálatot is. Korábban csupán megfelelőségi jelöléssel kellett ellátnia a terméket. Ez az eljárás azt jelenti, hogy még a játék forgalomba hozatala előtt a gyártónak szigorú vizsgálatot kell elvégeznie a fogyasztók érdekében. A terméket széleskörű - többek közt vegyi, fizikai, mechanikai, elektromos, gyúlékonysági és higiénikus - vizsgálatnak veti alá. A terméket pedig csak akkor láthatja el a biztonságosságát tanúsító CE-jelöléssel, ha az eljárás keretében igazolni tudta, hogy a gyermekjáték megfelel az alkalmazandó biztonságossági követelményeknek. A fogyasztók védelmét és megfelelő tájékoztatását szolgáló új rendelkezés, hogy a gyártó kötelezettsége a játékot magyar nyelvű használati utasítással és biztonsági tájékoztatóval ellátni. Amennyiben ez elmaradna, úgy az importőr kötelessége ezekről gondoskodni, végül pedig a forgalmazónak is ellenőriznie kell ennek meglétét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.