Közélet

Teljes tisztújítás lesz a szocialista frakcióban

Teljes tisztújítás lesz a szocialista frakcióban

2011. november 15., kedd
Teljes tisztújítás lesz a szocialista frakcióban

Átfogó tisztújítást tart a szocialista képviselőcsoport, a jelölőbizottságot Kovács László korábbi pártelnök vezeti. Hogy Mesterházy Attila frakcióvezető marad, biztosra vehető, de várhatóan négy új helyettese lesz. A kabinetvezetőkről és az MSZP-s parlamenti tisztségviselőkről is döntenek majd, a jelöléseket a hét végéig várják.

Mesterházy Attila

pártelnök az MSZP szombati kongresszusán sürgette, hogy alakítsanak ki új szereposztást a szocialista pártban. Többek között kezdeményezte, hogy az év végéig tartsanak tisztújítást a frakcióban, hangsúlyozva, hogy a képviselőcsoport tagjai ugyanazok maradnak, mint eddig, a frakcióelnökséget viszont meg akarja újítani. Az MTI úgy tudja, a hétfői frakcióülésen arról döntöttek, hogy a tisztújítás minden posztra - a frakcióvezetőre, helyetteseire, a frakcióigazgatóra, a parlamenti alelnökre és jegyzőkre, a bizottsági elnökökre és alelnökökre, valamint a kabinetvezetőkre is - kiterjed. A jelölőbizottságot

Kovács László

vezeti. Mint a Népszabadság megírta, az eddigi két frakcióvezető-helyettes,

Puch László

és

Szabó Vilmos

lemondott, a tisztújításon nem indulnak. A napilap információja szerint Szabó Vilmos Gyurcsány Ferenc helyét foglalhatja el a Táncsics Alapítvány élén, Puch pedig megtartja pártigazgatói pozícióját. Az MTI információja szerint azonban nemcsak helyükre választanak majd utódot, hanem az eddigi kettő helyett négy frakcióvezető-helyettes lesz. Annak kapcsán, hogy a pártelnök szombaton azt kérte, azok, akik az elmúlt években megjelenítettétek a szocialista pártot, lépjenek hátrébb, és a nyilvánosság helyett a háttérből segítsék a baloldalt, elsősorban a kabinetvezetői tisztségek sorsa érdekes. A szakpolitikai kabinetek élén ugyanis döntően az MSZP politikáját hosszú ideje meghatározó politikusok - így például

Hiller István, Kiss Péter, Kovács László, Lamperth Mónika, Szekeres Imre

- állnak.

Lendvai Ildikó

korábbi pártelnök - a szombati kongresszus zárt ülésén általa mondottakat megerősítve - a Klubrádiónak hétfőn úgy nyilatkozott: egy idő után át kell adni a stafétát, de ahhoz "az újaknak tehetségesebbnek, okosabbnak, szellemesebbnek kell lenniük a régieknél".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.